content top

3 nasveti za nakup kuhinje

Kuhinja spada med najpomembnejše prostore v naši hiši. Prav tako je nakup kuhinje velik projekt in pogosto tudi veliko stane, ker pa se ta nakup običajno opravlja le vsakih nekaj let, nam pri tem manjkajo izkušnje. Prav zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov glede nakupa kuhinje.

Natančna izmera prostora

Še preden se odpravite v salon kuhinj, doma natančno izmerite prostor. Poleg samih dimenzij prostora je pomembno tudi, da natančno označite tudi pozicije priključkov za vodo, električnih napeljav, stikal za luči, vtičnic in ostalih elementov, ki vpivajo na postavitev kuhinje. Točne mere bodo pomagale svetovalcu v salonu kuhinj, da vam kuhinjo bolj natančno zriše in vam hkrati bolje svetuje glede razporeditve kuhinje.

Prav tako svetovalca povprašajte, če nudijo brezplačno izmero prostora na vašem domu. Ker večina izmed nas prostorov ne meri vsak dan, je natančno izmero priporočljivo zaupati strokovnjaku, da se kasneje ne pojavijo težave pri montaži. To je še posebej pomembno pri kuhinjah, ki se zelo na tesno prilegajo prostoru.

Postavite si okvirni proračun

Cena kuhinj je zelo odvisna od proizvajalca, modela kuhinje, vrste materialov, velikosti in tako dalje. Za kuhinjo enake velikosti lahko odštejemo od 1000€ pa do nekaj deset tisoč evrov. Zato je pomembno, da vemo, koliko smo pripravljeni odšteti za kuhinjo.

To številko je ponavadi dobro zaupati tudi prodajnemu svetovalcu, saj vam bo lahko sproti pri načrtovanju svetoval, kateri elementi bodo ceno kuhinje potisnili izven vašega proračuna, usmeril pa vas bo tudi k pravemu proizvajalcu in modelu kuhinje.

Izberite pravega svetovalca

Projektiranje kuhinje je kompleksna naloga, ki ji ni kos prav vsak. Pomembno je, da vam svetuje izkušeni in tudi primerno izobraženi svetovalec. Včasih pa je tako, da se kljub znanju in izkušnjam, z prodajalcem preprosto ne ujamemo. V tem primeru naj vam ne bo nerodno prositi, če vam lahko pomaga drug svetovalec.

Pazite se tudi prodajalcev, ki vedno hvalijo najdražjo rešitev. Proizvajalci kuhinj pogosto v svojo ponudbo vključijo najnovejše dodatke, ki so kompleksni in pogosto tudi zelo dragi. Žal pa te dodatki včasih ne rešujejo težav nič boljše kot starejše, mnogo cenejše rešitve. Prodajalci imajo z dodatki izkušnje in prav je, da vam pomagajo poceniti kuhinjo z izogibanjem nepotrebnim dragim elementom.

Avtor: Žiga iz salona Mega Pohištvo Pivka