content top

Aktivnostne kocke za zabavo in učenje najmlajših otrok

Morda se pogosto nahajate v prodajalni z otroškimi igračami in vsakič znova ter spet ste postavljeni pred isti izziv: kako izbrati najučinkovitejšo igračo. Dober pokazatelj učinkovite igrače je otrokova zavzetost nad njo. Toda, kako vedeti, da bo vaš otrok zavzet nad igračo, ki jo boste prinesli domov. Za to vsekakor potrebujete nekaj znanja. Najbolje je namreč že vnaprej preveriti seznam najbolje prodajanih najučinkovitejših igrač. In kje ta seznam lahko najhitreje dobite? Ne nazadnje ga imate povsem pri roki. Splet je kot nalašč primerno mesto zato, da na njem raziščete priljubljenost igrač pri nas in po svetu.

Ko boste brskali za najbolj zabavnimi in najbolj poučnimi igračami na svetu, boste med prvimi zagotovo naleteli tudi na aktivnostne kocke. Že samo ime za igračo vam pove, da ponuja številne aktivnosti, ki so povrhu še zabavne, predvsem pa poučne.

Česa vse se lahko otrok nauči s pomočjo aktivnostne kocke

Aktivnostne kocke so torej vrsta igrače, ki otrokom ponujajo izjemno visoko mero zabave in učenja naenkrat. In kaj bi lahko bila še boljša kombinacija za našega malčka kot pa ravno to? Verjetno malokatera stvar. Malčki se torej pri igranju z aktivnostno kocko naučijo številnih novosti, na primer štetja, sestavljanja, privijanja in še bi lahko naštevali.

Na trgu obstaja cela množica aktivnostnih kock. Ne nazadnje se te med seboj lahko razlikujejo tudi po velikosti. Nekatere aktivnostne kocke poimenujemo kar kocke velikanke in te so za otroke zagotovo prava mala ali pa velika atrakcija. Če želite med čim več takšnimi kockami izbirati naenkrat, je najbolje, da obiščete spletno prodajalno z igračami, kjer na vas čaka vsaj šest različnih aktivnostnih kock.

Moja prva aktivnostna kocka

Ena od možnosti pri izbiri aktivnostne kocke je ta, da se odločite za takšno, ki je namenjena najmlajšim junakom, torej začetnikom igranja. Našli jo boste pod imenom Moja prva aktivnostna kocka. Otroku ponuja kar pet različnih možnosti igranja. Kocka je velika 20 centimetrov, kar je povsem dovolj, da se otrok nad njo navduši že pri prvem soočenju. Na kocki so na primer labirinti s kroglicami, živo pisane puzzle z živalmi, ura, igra sortiranja.

Če dobro opazujete, boste pri izbiri aktivnostne kocke na sploh lahko opazili, da je prav vsaka površina igrača zase. Ker kocka za začetnike ponuja 5 različnih možnosti igranja, ji lahko rečemo kocka 5 v 1. Zagotovo ste se v tem hipu začudeno vprašali, le kaj ponuja šesta površina, saj ima vsaka kocka toliko površin.

Za vse aktivnostne kocke je značilno, da razvijajo otrokove motorične sposobnosti.

Aktivnostne kocke sodijo v skupino razvojnih igrač

Otroške igrače na sploh lahko delimo v več skupin. Ena od skupin so na primer razvojne igrače in v to skupino sodijo tudi aktivnostne kocke.

Za vse aktivnostne kocke je značilno, da razvijajo otrokove motorične sposobnosti, koordinacijo med očmi ter rokami, ne nazadnje še prepoznavanje različnih oblik in barv. Kocke za začetnike so namenjene otrokom, ki so starejši od enega leta.

Aktivnostna kocka v veliki meri odlično poskrbi še za otrokove kognitivne sposobnosti, finomotoriko, razmišljanje. 

Vzdrževanje aktivnostne kocke

Pričakujte, da se bodo otroci z aktivnostno kocko pogosto igrali, saj ponujajo izjemno veliko možnosti dobre zabave in učinkovitega učenja. Če boste želeli, da bi kocka čim dlje časa aktualna – v kar seveda ne dvomimo –, bo treba ne nazadnje primerno poskrbeti za njeno vzdrževanje pa tudi čiščenje. Ne nazadnje je kakovost otroške igre odvisna tudi od tega.

Za čiščenje aktivnostne kocke uporabite le čisto ter mehko krpo iz bombaža. Pomočite jo v vodo, ki ji je dodan le nežnejši detergent. Močnejših čistil ne uporabljajte, saj bi se površina igrače lahko kaj hitro poškodovala.

Vaši otroci se bodo igri, učenju in zabavi še hitreje priključili in z veliko večjim veseljem, če bo igrača čista, kar pa je konec koncev prav tako izjemnega pomena za njihovo zdravje.