content top

Barva za les mora biti okolju prijazna in neškodljiva

Les je naravni material in je kot tak izredno lep, topel in človeku ter okolju prijazen. V kolikor ga kot takšnega, ki ga imamo radi, želimo tudi obdržati dlje časa, ga moramo obvezno zaščiti. Ni pa vseeno s čim ga zaščitimo, ni prav vsaka barva za les prava, oz. ni prav vsaka barva za les okolju prijazna in neškodljiva, kar pa mora biti. Zato je zelo pametno preveriti, kakšna barva za les se kupi, in to predno se ta, ali kakšna druga zaščita dejansko tudi kupi. Ob nakupu pa je potrebno preveriti dokazila, da je zaščita za les dejansko okolju neškodljiva in prijazna.

Barve in premazi za les.

 Prava barva za les zagotavlja daljšo življenjsko obstojnost

 V kolikor je zaščita našega lesa oz. lesenih izdelkov oz. morda celo lesenih hiš ali domov takšna kot mora biti, potem bo les imel tudi trikrat daljšo življenjsko dobo, kar pa pomeni, da nas bo tako zaščitena lesena hiša preživela, pa kljub temu, da jo bomo zaščitili zgolj enkrat – bo gradnji, pa bo trajno zaščitena, ne da bi nam bilo potrebno zaščito obnavljati. Še posebej to velja, če je barva za les izdelana v podjetju, ki ima več desetletno tradicijo in če lahko barva za les svojo kakovost dokaže z več deset testiranji po vsem svetu. Najboljša podjetja na tem področju se ves čas trudijo izboljševati kvaliteto svojih izdelkov, se stalno ukvarjati z razvojem in posodobitvami svojih izdelkov.

Zaščita lesa.

Namreč, prav vsaka barva za les vsebuje tudi vsaj nekaj raznovrstnih kemikalij, katere pa morajo biti takšne, da zdravju ljudi, živali in rastlin ter nravnem okolju na sploh ne škodujejo čisto nič. Morda je res, da najboljše zaščite za les stanejo kakšen Evro več, ampak, če je to enkratna naložba za celo življenje, je ta strošek zanemarljiv, saj nam bo takšna barva za les privarčevala veliko več, kot smo zanjo odšteli.