content top

Hladilnik Beko deluje kot švicarska ura

Pri nakupih bele tehnike in kuhinjskih aparatov smo Slovenci precej zadržani in še vedno v prvi vrsti prisegamo na svojo, domačo znamko. Težko nas je prepričati, da so tudi druge znamke iste ali še boljše kakovosti – smo pač »lokalpatrioti«. Vendar pa odločitev, da bomo izbrali domač izdelek, pogosto niti ne pomeni tistega, v kar verjamemo: naprave slovenske blagovne znamke se proizvajajo tudi v tujini, naprave tujih znamk pa tudi pri nas. Gre torej za predanost, ki ni smiselna, saj je svet preveč globaliziran.

Čigav je pravzaprav hladilnik Beko?

Recimo, da kupujete nov hladilnik. Če se odločate med tistimi, ki so kakovostni in hkrati nimajo pretiranih cen, boste naleteli tudi na blagovno znamko, ki se zdi nekoliko znana vsaj iz sveta športa (zaradi sponzorstev). Ja, v mislih imamo hladilnik Beko. Po videzu vam je všeč, notranja razporeditev je idealna, funkcije so prilagodljive, cena je več kot odlična. Toda ali boste res kupili napravo blagovne znamke, ki je niti ne poznate? Takšno, ki izhaja iz Turčije? Tudi tu je potrebno stopiti korak nazaj, tako kot pri priseganju na naše Gorenje. Hladilnik Beko namreč sploh ni turški – gre za blagovno znamko, ki je v lasti Grundiga, ker se izdelki prodajajo povsod po Evropi in tudi drugje po svetu, pa ste lahko prepričani, da ustrezajo prav vsem standardom glede kakovosti. To pomeni, da delujejo kot švicarska ura oziroma povsem enako kot hladilne naprave na našem trgu bolj »priznanih« proizvajalcev.

Na kaj je dejansko potrebno biti pozoren?

Ne glede na to, ali kupujete hladilnik ali kakšno drugo napravo, torej ne razmišljajte v okviru blagovnih znamk in izvora, temveč se raje osredotočite na tisto, kar resnično nekaj pomeni. Svoj hladilnik Beko primerjajte s konkurenčnimi: kakšne so razlike v ceni, kakšne so razlike v porabi energije, kakšne so razlike v delovanju, kakšna je dostopnost do servisa in rezervnih delov, kako dolgo traja garancija … Sama znamka namreč ne pomeni kaj dosti, če imate zato napravo, ki je energijsko potratna in vam poveča račune.