content top

Kakovostni dimniški sistemi za optimalno delovanje kurilnih naprav

Sodobne kurilne naprave so zelo zmogljive in ponujajo visoke izkoristke, a le v sistemu, ki je dobro prilagojen takšnim učinkom. Ne smemo zanemariti dimniških sistemov, ki imajo veliko vlogo pri tem, kako bo kurilna naprava delovala. Splača se izdelati kakovosten dimnik, ki bo dobro pripravljen na svoje delo, saj bodo učinki morda zelo opazni, sploh če želimo doseči res najboljše možno delovanje ogrevalnega sistema.

Kakovostni dimniki

Že sam dimnik močno vpliva na končno zadovoljstvo uporabnikov pri uporabi kurilnih naprav. V poštev pride troslojni dimnik, ki ponuja kar najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Ti dimniki so namreč še vedno dokaj ugodni, so pa zelo dobro pripravljeni na vse mogoče obremenitve in ponujajo popolno zadovoljstvo na dolgi rok. Kakovosten troslojni dimnik je primeren za vse vrste kurilnih naprav in goriv, zato je vedno pametno pomisliti na to možnost. Običajno gre za dimnike iz nerjaveče pločevine, ki se lahko dolga leta brez težav zoperstavljajo visokim temperaturam in drugim obremenitvam pri tovrstni uporabi. Seveda pa ima troslojni dimnik tudi druge prednosti, ki pridejo do izraza pri dolgoročni uporabi.

Prav z rednim čiščenjem že lahko veliko storimo za pravilno delovanje dimnika.

 

Vgradnja kurilne naprave

Poskrbeti moramo tudi za ustrezno vgradnjo kurilne naprave. Pri tem se pogosto uporabi šamotna plošča za kar najboljši izkoristek zmogljivosti ogrevalnega sistema. Šamotna plošča se namesti ob kurilno napravo in dimniški sistem, kjer pričakujemo sevanje toplotne v prostor. Ker gre običajno za precej zmogljive kurilne naprave, imamo opravka s presežkom toplote, ki ga je treba zadržati in shraniti – šamotna plošča zadržuje odvečno toploto in jo postopoma sprošča v prostor, tako pa skrbi za optimalno delovanje oziroma optimalni izkoristek kurilne naprave.

Tudi takšni posegi torej vplivajo na končno izkušnjo pri uporabi takšnih naprav, zato se splača izbrati profesionalno vgradnjo. Na dolgi rok lahko s kakovostnim dimniškim sistemom veliko naredimo za zadovoljstvo pri uporabi kurilnih naprav.