content top

Parket je že od nekdaj priljubljena talna obloga

Danes nam je na voljo ogromno talnih oblog iz različnih materialov, ki se med seboj razlikujejo že po svojem videzu, strukturi površine in tudi trpežnosti. Ena izmed najbolj priljubljenih je tudi parket, ki za razliko od drugih materialov, daje domu eleganten in udoben videz ter posebno toplino in pridih domačnosti. Z njim so danes opremljena številna stanovanja tako v tradicionalnem kot tudi modernem slogu.

Izbira parketa je zelo pestra, saj je izdelan iz različnih vrst lesa, ki dajejo parketu različne odtenke, razlikujejo pa se tudi po svoji trdoti. Med najbolj priljubljenimi so parketi iz lesa češnje, oreha, hrasta, bukve, javorja in še mnogo drugega. Ne glede na to, za katero vrsto lesa se boste odločili, velja parket za trpežno in izjemno odporno talno oblogo z zelo dolgo življenjsko dobo. Seveda pa je potrebno pri tem poskrbeti za njegovo strokovno polaganje s strani preverjenega izvajalca in tudi vzdrževanje.

Lak za parket se uporablja za lakiranje, kar poudari naraven videz lesa.

 

Lak za parket poskrbi za naraven videz lesa

 

Če ste ljubitelj lesa in naravnega videza, potem smo prepričani, da je parket najbolj primerna talna obloga za vas. Nekateri so sicer mnenja, da parket ni ravno primeren za vse prostore in zahteva veliko nege ter vzdrževanja, vendar kakovostni parketi danes govorijo o tem ravno nasprotno. S končno obdelavo parketa, kot sta lakiranje in brušenje poskrbimo da bo parket preživel več generacij, seveda pa je potrebno za to uporabiti kakovosten lak za lakiranje parketa.

Če ste se odločili za gotovi parket, potem dodatna obdelava ni potrebna, saj je takšna vrsta parketa že industrijsko obdelana. Če pa gre za klasični parket ali lam parket, pa je potrebno poskrbeti za njegovo brušenje in lakiranje. Za to se uporablja lak za parket, ki poudari naraven videz lesa in preprečuje vdor umazanije ter vlage. Glede na obrabo je potrebno na približno 15 do 20 let poskrbeti za ponovno lakiranje.