content top

Robotsko varjenje ima številne prednosti

Številna podjetja pri nas in drugje v svetu se lahko pohvalijo z dolgoletno tradicijo strojne obdelave kovin. S svojim nenehnim vlaganjem v opremo in razvoj postajajo konkurenčni na trgu. Med številnimi storitvami, ki jih ponujajo, sta v ospredju ročno in robotsko varjenje. Ročno varjenje je kljub avtomatizaciji v ključavničarstvu in kovinski industriji še vedno nepogrešljiva metoda. To je verjetno zato, ker roboti v vsem vendarle ne morejo zamenjati delo človeških rok. Ročna oblika varjenje je še posebej dobrodošla, kadar so izdelki specifični in je zato potrebno variti unikatne izdelke oziroma manjše število izdelkov. Tudi varjenje na terenu se opravlja ročno in roboti tukaj ne pridejo v poštev. A ko potegnemo črto, lahko trdimo, da je robotsko varjenje zagotovo veliko bolj učinkovito, poleg tega pa se ponaša s številnimi prednostmi, ki jih bomo predstavili tudi v nadaljevanju.

 

Robotsko varjenje je učinkovitejše od ročnega

 

Najpomembnejše prednosti robotskega varjenja

 

Med najpomembnejše prednosti robotskega varjenja zagotovo sodijo natančnost, hitrost, ponovljivost, prilagodljivost, produktivnost in stroškovna učinkovitost.

Robotski varilci so pri svojem delu izjemno natančni, posledično se bistveno zmanjša potreba po dragih predelavah. Z varjenjem z roboti se  v podjetjih prihrani zelo veliko dragocenega časa. Robotski varilni sistem zato zagotavlja znatno povečanje proizvodnje.

Vemo, da ročno varjenje od delavcev zahteva visoko stopnjo usposobljenosti in koncentracije za doslednost in ponovljivost. Robotski varilci lahko neprekinjeno opravljajo enak cikel varjenja, in to 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Varjenje z robotom Motoman velja tudi za zelo prilagodljivega zaradi številnih možnosti namestitve. Slednjega lahko namreč nameščamo na tla, na strop ali na linearno enoto. Posledično lahko zmanjšamo prostorske zahteve.

Zaradi izjemne hitrosti robotskega varjenja se posledično močno poveča tudi celotna proizvodnja izdelkov. Z  varilnimi roboti na ta način pridobivamo na produktivnosti ob hkratnem dvigu kakovosti varjenja. Pred tem se vedno opravi tudi analiza potencialnih produktov, določi se še gabarite za varjenje izdelkov ter min

Robotsko varjenje počasi izpodriva ročnega

imiziramo gabarite varilne robotske celine. Podjetja vedno vključujejo tudi sodelovanje med sistemskim inženiringom, pozicionirnim tehnikom in tehnologom varjenja.

Med pomembnejši prednosti sodita že prej omenjena

stroškovna učinkovitost in varnost pri delu.

Robotsko varjenje zagotovo povečuje proizvodne zmogljivosti in znižujejo stroške proizvodnje. Investicija v varilni robot vedno prinaša dobiček, za stranke pa bistveno nižje cene storitve.

Roboti varilci omogočajo, da smo pri delu varni pred škodljivimi vplivi. Hkrati omogočajo zmanjšanje števila nesreč delavcev v industriji kovinskih izdelkov. Kljub temu da je robotsko varjenje veliko učinkovitejša oblika varjenja v primerjavi z ročno obliko, pa slednje verjetno nikoli ne bomo povsem opustili.