content top

Zaščita podatkov s SSL certifikati poveča obisk strank

Varnost osebnih podatkov strank je ključnega pomena za obstoj vseh spletnih mest. Stranke želijo imeti svoje osebne podatke zaščitene pred možnostjo zlorabe s strani tretje osebe. To pomeni, da SSL certifikati zaščitijo imena, naslove, bančne podatke in druge podatke pred zlorabo. Stranka se tako na vaši strani počuti popolnoma varna.

Kaj so SSL certifikati in kako delujejo?

Secure sockets Layer oziroma SSL certifikat je protokol, ki uporablja kriptografijo za omogočanje varne komunikacije na spletu. To pomeni, da zaščitijo posameznika med brskanjem po spletu, med nakupovanjem ali pošiljanjem elektronske pošte. To vrsto zaščite osebnih podatkov uporabljajo spletne trgovine ali pa druge spletne strani, ki služijo izmenjavi občutljivih podatkov. Kupci najbolj zaupajo spletnim mestom s SSL certifikati, saj vedo, da pri uporabi strani ne bo prišlo do zlorabe njihovih bančnih podatkov oziroma njihovih kreditnih kartic.

Razlika med posameznimi SSL certifikati

Razlikujemo med tremi vrstami preverjanja domene:

  • free SSL,
  • domain validation,
  • extended validation.

Najboljši in največkrat zakupljeni SSL certifikat je vsekakor extended validation.

Brezplačni SSL certifikati za vašo stran

Brezplačni certifikat se zanaša na avtomatično preverjanje samega lastništva domene v nadzorni plošči za spletno gostovanje. To pomeni, da uporabnik sam ne sodeluje v postopku preverjanja. Domena se usmeri na strežnik njegovega ponudnika gostovanja, dalje pa sistem avtomatično potrdi in izda brezplačni SSL certifikat. Stranka vidi v sami naslovni vrstici brskalnika ključavnico, kar je znak varne povezave.

Domain validation SSL certifikati za spletna mesta

Ta vrsta preverjanja domene je plačljiva. Lastništvo domene se preveri na podlagi potrditve elektronskega naslova lastnika domene. Doda se tudi DNS zapis ali pa lastnik domene na spletno stran naloži določeno datoteko. Tudi v tem primeru stranka vidi v naslovni vrstici brskalnika ključavnico za varno povezavo.

Extended validation SSL certifikati za preverjanje domen

Pri tej vrsti plačljivega preverjanja domene se preveri tako lastnika domene, kot tudi veljavnost podatkov podjetja oziroma organizacije. Preverjanje v tem primeru vzame veliko dlje časa, torej tudi nekaj dni. Preverja se namreč resničnost navedenih podatkov lastnika domene in ujemanje podatkov s podatki v poslovnih registrih. Ta vrsta preverjanja zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti. V naslovni vrstici brskalnika vidi stranka ključavnico, poleg nje pa se izpiše tudi naziv lastnika SSL certifikata, kar priča o verodostojnosti podjetja.

Kako izbrati pravi SSL certifikat za vašo stran?

Najboljši in največkrat zakupljeni SSL certifikat je vsekakor extended validation, saj nudi najvišjo možno stopnjo zaupanja s strani strank.