content top

Oljen parket ponudi prav poseben učinek

Parketi so priljubljeni, saj združujejo mnoge posebne odlike. Pravzaprav imajo celo kombinacijo zelo zaželenih karakteristik, s katerimi odgovarjajo potrebam mnogih stanovalcev v različnih bivalnih okoljih. Včasih pa smo še posebej zahtevni pri oblikovanju dobrega končnega učinka in potrebujemo parket, ki bo gotovo navdušil. To je lahko oljen parket, ki je priljubljena izbira tistih, ki imajo posebej visoka pričakovanja.

Res pa je, da oljen parket pravzaprav ni le en izdelek ali ena vrsta parketa. Praktično vse vrste parketov lahko pripravimo v različnih izvedbah, uporabljamo lahko različne materiale in uporabimo tudi nekatere dodatne možnosti obdelave. Oljenje parketa je zaključni korak, ki dopolnjuje odlike samega materiala, zato nismo prav nič omejeni, če se odločimo za oljen parket.

Oljenje parketa s krpo in rokavicami.

Kako se izdela oljen parket?

Najprej moramo seveda skleniti še vrsto drugih pomembnih odločitev. Odločamo se med različnimi izvedbami in različnimi materiali, kar najbolj pripomore k dobri končni izkušnji. Nato pa imamo na izbiro še različne opcije pri oljenju parketa. Lahko recimo izberemo oljen parket, ki bo že vnaprej pripravljen za hitro in enostavno polaganje. To so odlike, ki jih ima dvoslojni gotovi parket in druge izvedbe, za katere je značilno poenostavljeno polaganje na končni lokaciji.

Druga možnost je, da oljenje opravimo naknadno. S tem bo več dela in verjetno tudi več stroškov, a lahko dosežemo izvrsten učinek, saj se naolji končan parket v stanovanju. Tako bo parket odlično pripravljen na dolgoročno uporabo.

Vzdrževanje oljenega parketa

Oljenje opravljamo predvsem zato, da zagotovimo boljše lastnosti parketa. Želimo dopolniti naravno zaščito s plastjo odpornega materiala, na ta način pa izboljšamo tudi izgled površine. Ravno zato parket postane bolj odporen in ne potrebuje posebnega vzdrževanja, le redno čiščenje. Opravljati moramo le oljenje, ki pa ni nujno pogosto opravilo. Včasih se priporoča vsako leto, včasih pa lahko tudi na več let. Po daljšem času sicer parket lahko tudi pobrusimo in dobro obnovimo, da dosežemo posebej dobro uporabno življenjsko dobo.