content top

Ali je zlato primerna naložba?

Zlato je denarna valuta, stara že več kot 4000 let in danes določa vrednost vseh ostalih svetovnih denarnih valut. V primerjavi z ostalimi valutami, lahko zlato vedno prodate v fizični obliki za določeno vrednost, kar pa z ostalimi valutami ne morate, saj večina valut s časom izgublja vrednost in postanejo nič vredne, zamenjajo pa jih druge.

Naložba v zlato (http://edisongold.com/sl/) se vedno izplača, sploh če pogledamo njegovo dolgoročno gibanje. Njegova vrednost se uspešno ohranja in se le malo spreminja. Če se odločimo kupiti zlato, in del svojih prihrankov vložiti v naložbo zlata, je potrebno pred tem razmisliti o primernem prostoru za hranjenje in varovanje našega zlata. Kljub temu, da zlato ne prinaša obresti, pa lahko prinese dodatne skrbi in stroške. Zaradi lažjega vnovčenja je smiselno kupovati manjše količine zlata.

Naložbe v zlato in ostale plemenite kovine so namenjene vaši prihodnosti. Preden se odločimo za naložbo se je vredno posvetovati s finančnim svetovalcem, in pa razmisliti kakšne so naše finančne potrebe, koliko smo pripravljeni v naložbo nameniti in za kakšno časovno obdobje. Na podlagi tega in nasvetov finančnega svetovalce se moramo nato odločiti kaj se nam najbolj splača.

Zlato ne prinaša nobenega konkretnega zaslužka, vse skupaj je samo špekulacija. Ob nakupu zlata, le tega  lahko pospravimo samo v sef, saj ga ne moramo uporabiti za noben vsakodnevni nakup, in upati, da bo čez dvajset ali trideset let njegova cena narasla, in le tako se nam bo naložba v zlato izplačala. Obstaja pa velika možnost, da bo vrednost tudi padla. Vse skupaj je torej kot nekakšna igra na srečo.