content top

Češka – pivo in kultura

Češka republika je celinska država v srednji Evropi, ki meji na Avstrijo, Nemčijo, Slovaško in Poljsko. Glavno mesto Praga, kulturni in gospodarsko središče države, leži ob reki Vltavi in velja za eno najlepših evropskih mest. Ima več kot 1,2 milijona prebivalcev. Ime države izhaja od slovanskega plemena Čehi, prav tako je bilo to ime njihovega voditelja Čeha, ki jih je pripeljal na področje današnje Češke, kjer so se sprva naselili na pogorju Říp.

Češka, z bogato in dolgo državno zgodovino, je danes med najrazvitejšimi evropskimi državami z naprednim gospodarstvom in visokim življenjskim standardom. Je tudi članica Evropske unije, Nata, Združenih narodov, OVSE, OECD in Sveta Evrope.

Kulturna in arhitekturna prestolnica

Zgodovinske, kulturne in arhitekturne znamenitosti v Pragi privlačijo mnoge, zato ne čudi, da je po »padcu železne zavese« eno najbolj obiskanih mest na svetu, ki ga na leto obišče več milijonov obiskovalcev. Med drugo svetovno vojno je bila manj poškodovana kot nekatera druga večja mesta v Evropi, tako da ji je uspelo obdržati večino zgodovinske arhitekturne oblike. Tako ima Praga eno izmed najbolj raznovrstnih in fascinantnih zbirk arhitekturnih objektov, ki segajo vse od romanske in gotske, renesančne in baročne, rokokojske, neorenesančne in neogotske pa vse do art nouveauja, kubistične, neoklasične in ultramoderne smeri. Poleg tega je Praga je kulturni center Češke in tudi Evrope z mnogo gledališči, muzeji, galerijami, operami, koncertnimi dvoranami, razstavišči in univerzami.

Kulturna in arhitekturna prestolnica

Jože Plečnik v Pragi

Med letoma 1920 in 1930 je tam kot deloval in tudi pustil globok pečat znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Leta 2006 so v njegovo odkrili prvi javni spomenik na praškem gradu (nekdanji dvorec čeških kraljev, zdaj pa sedež češkega predsednika), katerega je tudi prenovil in bil njegov glavni arhitekt.

Sta pa tako Praga kot sama Češka po svetu znana tudi po odličnem pivu, dobri »domači« kulinariki in pa razgibanem nočnem življenju. Zato ne čudi, da gre za enega najbolj obiskanih mest na svetu, kjer vsakdo lahko doživi in najde nekaj za sebe.