content top

Fizioterapija na domu

Fizioterapija Ljubljana na domu je primerna za osebe, ki okrevajo po možganski kapi ali kroničnih boleznih, ki omejujejo gibanje. Glavni cilj fizioterapije na domu pa je ponovna samostojnost pacienta, namenjena je predvsem bolnikom, ki zaradi gibalne oviranosti ne morajo priti v ordinacijo, spopada pa se tudi z drugimi težavami, kot so Parkinsonova bolezen in druge težave.

S pomočjo fizioterapevtov boste na vašem domu izvajali vaje, ki vam bodo razgibavale in okrepile točno določene telesne mišice. Fizioterapevt se bo osredotočil na določene mišice, preko katerih lahko ponovno zgradite stabilnost organizma, ki je ključnega pomena pri hoji.  Z njegovo pomočjo se boste ponovno naučili osnovnih življenjskih funkcij. Naučili se boste lažjega obračanja in premikanja v postelji, pokazal vam bo načine, kako boste lažje vstali in se usedli. Skupaj z njimi boste trenirali hojo z ali brez pripomočkov. Za piko na i pa vam bodo pokazali, kako lahko s pravilnim dihanjem vplivate na boljše delovanje srca in ožilja ter tako vplivate na boljše počujte.

Fizioterapijo pa lahko kot preventivo uporabijo tudi osebe, ki so na okrevanju po raznih poškodbah ali operacijah. Veliko starejših mora na primer na operacijo kolka, po vrnitvi iz operacije, pa je nujna uporaba bergel. Ker je bolečina pri hoji kljub uporabi pripomočkov še vedno prisotna, se lahko zgodi, da se premalo gibljete – saj se bojite stopiti na razbolelo nogo, pri tem pa vam začnejo mišice pešati. Premalo gibanja pa lahko kasneje privede do nepravilne hoje, kar povzroči še dodatne težave. S takojšnim ukrepanjem ter redno telesno vadbo lahko preprečite slabšanje stanja.