content top

Kaj moramo vedeti, preden se lotimo frezanja domačega vrta?

Vsi, ki imamo vrt ali drugo večjo zemeljsko površino, ki jo uporabljamo v takšne ali drugačne namene, se zavedamo, da je vzdrževanje te površine velikokrat zahtevno. Pri vzdrževanju vrta ali drugih zemeljskih površin pa nam velikokrat prav pride frezanje. Postopek frezanja se izvede iz različnih razlogov, zelo pogosto pa je frezanje zemlje namenjeno transformaciji zaraščenih področij v obdelovalne površine. Še posebej zahtevno je frezanje zemlje takrat, kadar je prisotnega veliko kamenja ali štorov. V takšnih primerih je skoraj nujna pomoč strokovnjaka, ki bo poskrbel, da je frezanje opravljeno kakovostno, natančno in varno. V omenjenih primerih bomo namreč nujno potrebovali profesionalno orodje, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo tudi sami sebe.

Ročno odstranjevanje kamenja in štorov bi bilo zelo naporno, pa tudi časovno izjemno zamudno, zato lahko s frezanjem prihranimo tako lastno energijo kot tudi dragocen čas, ki ga je v tem hitrem tempu življenja pravzaprav zmeraj premalo. Poleg tega je frezanje storitev, ki je relativno dostopna in jo lahko za vas opravijo tudi strokovnjaki.

 

Storitve frezanja ponujamo tudi v podjetju Tisa

Frezanje zemlje je najbolj pogosto, kadar se ga lotimo zaradi panjev oz. štorov, ki so v njej ostali. Lahko gre le za nekaj podrtih dreves, podrt sadovnjak ali pa se odločimo za frezanje štorov v gozdu. Tudi v podjetju Tisa ponujamo različne storitve frezanja. V sklopu frezanja bomo učinkovito odstranili vse štore oz. panje, pri tem pa razkopavanje terena z bagrom ne bo potrebno, saj lahko frezamo do globine 30cm. Odstranjujemo tudi površinske korenine posekanih dreves, z manjšim modelom freze pa lahko dostopamo do atrijev in težje dostopnih vrtov. Same cene frezanja štorov so seveda pogojene z velikostjo zemljišča, pa tudi z debelino in številom štorov, ki jih frezamo.

 

 

Pri frezanju si velikokrat pomagamo tudi z drobilniki kamenja

Pri frezanju vrta pa je velikokrat nepogrešljivo orodje drobilnik kamenja, ki nam bo pomagal pri delu z večjimi kamni. Tudi drobljenje kamenja je storitev, ki jo lahko v Tisi brez večjih težav izvedemo tako na večjih kot tudi na manjših zemeljskih površinah. Kamenje na njivah mnogim kmetom povzroča težave pri obdelavi zemlje in strojnih delih. S frezo AHWI površinsko drobimo kamenje. Freza ima delovno širino 2300 mm in pri hitrosti vrtenja 1000 obratov/minuto melje oziroma drobi kamenje. Drobljenje štorov in grmovja izvajamo z gozdarskimi mulčerji. Zdrobljeni kamni so v povprečju velikosti od 0 do 3 cm. Za drobljenje kamnov na enem hektarju zemlje potrebujemo med 10 in 15 strojnih ur. Število ur je odvisno od globine drobljenja, ki jo lahko nastavimo po želji oz. po potrebah naročnika.

 

Frezanje gozdnih tal opravimo z mulčerjem, s katerim tla očistimo

Velikokrat pa se soočamo tudi s potrebo po frezanju gozda, kjer so standardne freze velikokrat premajhne in prešibke, da bi opravile zastavljeno delo. V ta namen velikokrat uporabimo gozdarske mulčerje. Z gozdarskimi mulčerji opravljamo storitve frezanja grmovne vegetacije, vejevja in drevesnih panjev. Naš strojni park obsega mulčer goseničar, ki se lahko pohvali z močjo 400 KS ter mulčer gumaš z močjo 260 KS. Freze strojev imajo delovno širino 2300 mm in pri hitrosti vrtenja 1000 obratov/minuto meljejo ali drobijo veje, panje ali grmovje. Zmleta lesna masa ostane na mestu mletja.

 

Z gozdarskim mulčerjem pa lahko naredimo veliko več kot da poskrbimo ”le” za čiščenje gozda. Storitve, ki jih lahko z gozdarskim mulčerjem opravimo so naslednje:

  • vzpostavitev pašnih ali travniških površin,
  • mletje grmovne vegetacije do 10 cm prsnega premera,
  • izravnava manjših neravnin na terenu,
  • vzdrževanje tras elektrovodov ali drugih linijskih objektov,
  • drobljenje manjših kamnov ali skal.

 

Gozdarske mulčerje lahko uporabimo tudi za mletje vejevja v gozdu ter mletje vejevja ob gradbenih delih, nikakor pa ne smemo pozabiti na veliko uporabnost mulčerja pri pripravi gradbenih parcel, kjer z njim opravimo mletje grmovne vegetacije, mletje vejevja posekanih dreves, drobljenje panjev. Še več – gozdarske mulčerje lahko uporabljamo tudi pri:

  • obnovah sadovnjakov,
  • pripravi igrišč za golf,
  • pripravi smučarskih terenov.

 

Možnost odkupa lesne biomase in nakupa sekancev in drobljencev

V Tisi pa se zavedamo tudi, kako zelo velik pomen ima biomasa za slovensko tržišče, zato pri nas ponujamo njen odkup. Iz lesne biomase nato izdelamo sekance in drobljence pa tudi drobljence, ki jih lahko naše stranke nato uporabijo za zastirko na svojih gredica.

 

Vas zanima več o storitvah frezanja in mulčenja, ki jih ponujamo v Tisi? Obiščite našo spletno stran in se prepričajte o kakovostni ponudbo storitev in o kvaliteti strojev v našem voznem parku. Vse storitve opravimo kvalitetno, natančno in seveda izjemno varno. V primeru dodatnih vprašanj smo vam ves čas na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam o frezanju zemlje, frezanju štorov ali mulčenju v gozdu še zastavljajo ter vam tako pomagali pri odločitvi o najemu storitve, ki jo ponujamo.