content top

Kaj vse spada pod kuhinjsko opremo?

Vsaka kuhinja je svet zase in tako lahko vsaka vsebuje raznoliko kuhinjsko opremo. Obvezna kuhinjska oprema v današnjih časih je: hladilnik, štedilnik, pečica, kuhinjska napa, pomivalni stroj, delovne površine (pulti) in kuhinjske omarice. Prvih pet elementov se v eni kuhinji običajno pojavijo le enkratno, medtem ko je delovnih površin in kuhinjskih omaric načeloma več. Hladilnik je lahko različnih velikosti, odvisno glede na velikost družine in pa njene potrebe. Isto velja tudi za štedilnik.

Štedilnik lahko deluje na plin, ali pa imamo namesto takega štedilnika keramično ploščo. Če imamo keramično ploščo, je ponavadi pečico potrebno kupiti posebej, medtem ko je v plinski štedilnik pečica že vgrajena. Velikost in oblika kuhinjske nape je odvisna od velikosti štedilnika. Kuhinjska napa v preteklosti v kuhinjah ni bila pogosta, prav tako ne pomivalni stroj. Za ta dva elementa lahko rečemo, da v kuhinji nista esencialna, vendar pa gospodinji močno olajšata delo. Kuhinjske omarice so lahko samostoječe, na katere ponavadi montiramo pult, ali pa viseče. Njihovo število je odvisno od velikosti kuhinje in želje družine.

Poleg obvezne kuhinjske opreme se v njej pogosto pojavljajo tudi razni mali aparati, ki nimajo bistvenega pomena, vendar so izredno praktični. To so: razni mešalniki in sekljalniki (za sadje, zelenjavo, meso), sokovniki, kontaktni žari (predvsem za meso) in opekači kruha, parni kuhalniki, rezalniki (za meso, sire, …) aparati za mletje mesa, tehtnica, grelniki vode, aparat za peko kruha, kavni mlinčki in kavomati, vakuumski varilci folije in pa mikrovalovna pečica. Če imamo kuhinjo in jedilnico v istem prostoru, je seveda obvezna oprema tudi jedilna miza in pa poljubno število stolov.