content top

Kako delujejo toplotne črpalke?

Razmišljate o vgradnji toplotne črpalke v vaš dom? Ni skrivnost, da se danes pri gradnji objektov uporabljajo sodobni gradbeni in izolacijski materiali, saj je v takšnih objektih bivalno okolje izboljšano, izboljšana pa je tudi učinkovitost rabe energije, pri čemer si povečamo možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije in zmanjšamo porabo električne energije približno za polovico. V več kot 2/3 tovrstnih objektov danes vgradimo tudi toplotne črpalke, ki se uporabljajo za ogrevanje, hlajenje in pripravo tople vode.

 

Če so se te še nekaj let nazaj uporabljale le v sodobno opremljenih zgradbah, se danes uporabljajo tudi povsod tam, kjer je izolacija slabša in kjer je prisotno radiatorsko ogrevanje, pri čemer je cilj zamenjava vira ogrevanja ali njegova dopolnitev. Ker poznamo več vrst toplotnih črpalk, ni vseeno, katero bomo v določenem primeru izbrali, saj vse niso najboljša izbira v vseh vrstah objektov. Če iščemo ustrezno rešitev za slabše izolirane stavbe z radiatorskim ogrevanjem, se kot najboljša izbira izkažejo toplotne črpalke, ki pri svojem delovanju dosegajo višje temperature.

 

Delovanje toplotne črpalke

 

V vsakem primeru (tudi v slabo izoliranim stavbah) so stroški ogrevanja s toplotno črpalko v primerjavi z uporabo kurilnega olja nižji, zato je v vsakem primeru odločitev za vgradnjo toplotne črpalke v objekt upravičena. Da bi lahko izbrali primerno vrsto, pa moramo vedeti, kako delujejo toplotne črpalke. Povedano s preprostimi besedami je toplotna črpalka naprava, ki toploto iz enega vira premika v drugi vir. Območje, iz katerega napravo toploto vzame, mora biti bolj vroče od površine, kamor se toplota dostavi, pri tem pa so lahko izvor toplote zrak, zemlja ali voda.

 

Prenos toplote poteka s pomočjo delovnega medija, v toplotnih črpalkah pa so prisotna tudi hladilna sredstva, ki v uparjalniku pod vplivom toplote iz okolice prehajajo v plinasto stanje. Hladilno sredstvo v obliki plina potuje skozi kompresor, tam pa se mu zviša tlak in dvigne temperatura. Kompresor za svoje delovanje potrebuje električno energijo. Ko hladilno sredstvo ponovno preide v uparjalnik, je delovni krog toplotne črpalke sklenjen.

 

Zakaj izbrati toplotno črpalko?

Prav zaradi načina delovanja večina tovrstnih naprav za ogrevanje potrebuje zelo malo električne energije, kar za uporabnika pomeni nižje stroške ogrevanja. Ker toplotna črpalka glavnino toplote zajema iz okolice, je idealna izbira za ogrevanje objektov in sanitarne vode. Z majhno porabo električne energije so namreč povezani tudi stroški energije, ki so v tem primeru nižji tudi za 50 – 70%, odvisno od tega, kateri vir ogrevanja smo uporabljali prej in katero vrsto toplotne črpalke smo izbrali.

 

Ni nam potrebno skrbeti za dobavo goriva, ne potrebujemo rezervoarja ali prostora za shranjevanje goriva in prav tako ne potrebujemo dimnika. Vzdrževanje toplotnih črpalk je povsem preprosto in cenovno ugodno, sama investicija v nakup pa se zahvaljujoč nizkim obratovalnim stroškom uporabniku povrne že v približno 5 – 7 letih uporabe, nakar mu preostane le še strošek porabljene električne energije, ki je odvisen od načina delovanja toplotne črpalke in od njenega grelnega števila.

 

Grelno število ali vrednost COP je podatek, ki bi ga pri nakupu vsekakor morali imeti v mislih. Sporoča nam namreč, kakšno je razmerje med pridobljeno toploto in porabljeno električno energijo. COP vrednost je v precejšnji meri odvisna od vrste toplotne črpalke in prav tako od vira toplote iz okolja, ki ga naprava uporablja za svoje delovanje. Ugotovili smo že, da uporaba toplotne črpalke drastično zniža stroške ogrevanja, pozabiti pa ne smemo niti na zmanjšanje emisij CO2 v ozračje in na dejstvo, da toplotna črpalka zasede zelo malo prostora. V podjetju Orca Energija radi rečemo, da je toplotna črpalka ogrevalni sistem prihodnosti, saj je enostavna za upravljanje in uporabo, v poletnih mesecih pa nam omogoča celo hlajenje prostorov!

 

Toplotne črpalke, ki dosegajo najstrožje evropske standarde

Toplotne črpalke zrak-voda slovenskega podjetja Orca v svoji kakovosti in delovanju visoko presegajo najstrožje evropske standarde, kar dokazujejo tudi certifikati najpomembnejših neodvisnih strokovnih institucij v Evropski uniji. Poleg novogradenj so odlične tudi za radiatorsko ogrevanje, saj nam pomagajo znižati stroške porabe električne energije. Vsi modeli so proizvedeni v Sloveniji iz najbolj kakovostnih komponent evropskih in japonskih proizvajalcev, ob nakupu pa uporabniku pripada do 5 let garancije na napravo.

 

V podjetju vam prav tako nudimo tudi servis toplotnih črpalk, zato so v primeru, da bi prišlo do okvare, vaše skrbi povsem odveč. Naši produkti so visokokakovostni in dovršeni, usposobljeni sodelavci pa vedno z veseljem priskočijo na pomoč strankam pri izbiri vrste toplotne črpalke in drugih naprav iz ponudbe. Želimo, da tudi vi izkoristite vse prednosti, ki nam jih prinašajo toplotne črpalke.