content top

Kako izbrati okna

Okna imajo visoko simbolno vrednost v naši kulturi. Zato ni nič nenavadnega, da ljudje posvečajo precejšnjo pozornost, ko se odločajo, katera nabaviti. Vsak funkcionalen prostor potrebuje osvetljavo in zagotovo je naravni vir svetlobe, ki ga skozenj spuščajo okna, najbolj primeren za vsakodnevno rabo. Zato je pomembno tudi to, da izbiramo okna, ki so primerna za specifični prostor. V dnevne sobe zato raje nameščamo večja okna, ki v prostor spustijo veliko naravne svetlobe. Za to nam bodo hvaležne naše oči, počutili se bomo bolje in nasploh bosa vzdušje in atmosfera v tem življenjskem prostoru mnogo boljša.

Poleg velikosti je pomembna tudi oblika. Dandanes lahko naročite okna po lastnem okusu. Proizvajalci in prodajalci vam bodo pomagali pri reševanju problemov z neobičajnimi velikostmi in oblikami lukenj v steni. Okrogla in več kotna okna niso dandanes nobena eksotika, tako da smisel za arhitekturno raznolikost ni več ovira.

Ko izbirate okna pa je pomemben tudi material, iz katerega so izdelana. Če vam je prioriteta toplotna izolacija, potem so lesena in plastična okna odlično izolirana, kovinska pa nekoliko manj. Ko smo že pri izolaciji, je pomembna tudi zvočna izolacija, saj prostor, ki je tih, omogoča bolj kakovosten spanec, umsko delo in druga opravila, ki zahtevajo mir in zbranost.

Vsak, ki kupuje nova okna, mora tehtati med pomenom, ki ga daje funkcionalnosti na eni strani in estetiki na drugi strani. Kot pri vsakem pomembnejšem nakupu, so tudi tukaj omejitve, ki jih predstavlja razpoložljiv proračun, vendar ker so okna dolgoročni nakup, s katerim so povezani stroški in prihranki pri energijski porabi, je včasih pametneje, porabiti nekaj denarja več.