content top

Kamini na pelete

Kamini so že od nekdaj pomemben dekorativni dodatek bivalnim prostorom, vedno bolj pa postajajo tudi pomemben vir ogrevanja in dogrevanja prostorov. Bivalni prostori, v katerih so nameščeni kamini, so običajno prijetno topli in pričarajo čudovito domače vzdušje.

Danes je na trgu kupcem na voljo bogata ponudba različnih kaminov, ki uporabljajo različne energente, med katerimi so tudi peleti. Sodobni kamini na pelete veljajo za učinkovite, ekološko in vizualno privlačne, saj lahko izbirate med različnimi velikostmi, modeli, barvami in dizajni.

 

 

Kamini na pelete se razlikujejo glede na svojo funkcijo

Glede na svojo funkcijo ločimo med toplozračnimi ali toplovodnimi kamini na pelete. Kot že samo ime pove, so toplozračni kamini na pelete namenjeni ogrevanju prostorov s pomočjo sevanja in kroženja zraka. S tovrstnimi kamini lahko ogrevamo en velik ali več povezanih manjših prostorov.

Toplovodni kamini pa segrevajo prostor s pomočjo toplotnega izmenjevalca, zato jih lahko povežemo tudi s centralnim ogrevanjem. Voda se v tem primeru segreva v posebnem zalogovniku, od tu pa potuje v sistem centralnega ogrevanja.

 

Kako delujejo kamini na pelete

Ne glede na to, ali gre za toplovodne ali toplozračne kamine na pelete, je potrebno vse kamine na pelete priklopiti na vir električne napetosti, ki je potrebna zato, da se peleti samodejno odmerjajo v kurišče. Za razliko od kaminov na drva, ki jih je potrebno sproti nalagati z drvmi, je kurjenje na pelete na ta način veliko bolj udobno, saj vam ni potrebno nalagati peletov, ampak to stori kamin sam.

Kamini na pelete imajo svoj zalogovnik, ki ga je potrebno redno polniti s peleti. Glede na njegovo velikost in pogostosti uporabe, je odvisno za kako dolgo bo polna posoda zadostovala. Ko peletov v zalogovniku zmanjka, je potrebno zalogovnik ponovno napolniti.

Kamine na pelete se upravlja preko termostata, na katerem nastavite željeno temperaturo. Ko je prostor primerno ogret, se kamin izklopi in ponovno vklopi, ko je to potrebno. Prav tako pa lahko kamine na pelete upravljate tudi preko daljinskega upravljalnika, ki vam omogoča, da kamin vklopite tudi, ko vas ni doma.

 

 

Zakaj izbrati kamine na pelete?

Kamini na pelete so v zadnjih letih postali tehnološko dovršene naprave, hkrati pa tudi cenovno dostopne naprave. Takšen način ogrevanja in dogrevanja prostorov ima številne prednosti, ki so jih prepoznali tudi številni kupci.

Kot smo že povedali, je delovanje kaminov na pelete takšno, da omogoča izjemno udobno obliko ogrevanja, pri katerem vam ne bo potrebno skrbeti, kdaj vam bo ogenj pogorel. Njihovo avtomatsko delovanje in daljinsko upravljanje preko mobilnega telefona omogočata samodejno delovanje tudi takrat, ko vas ni doma.

S kamini na pelete boste imeli tako zelo malo dela, saj je celotno delovanje popolnoma avtomatizirano, poskrbeti boste morali zgolj za redno čiščenje pepela, ki pa ga je bistveno manj kot pa na primer pri kaminih na drva.

Kamini na pelete predstavljajo enega izmed najbolj ekonomičnih načinov ogrevanja. Ker so peleti veliko cenejši energent kot pa kurilno olje, lahko z njimi veliko prihranite, hkrati pa z uporabo obnovljivih virov energije bistveno manj obremenjujete okolje.

K velikim prihrankom pa prispeva tudi velika energetska učinkovitost kaminov na pelete, ki pa je odvisna tudi od skladiščenja in kakovosti peletov ter izbire kakovostnega sodobnega kamina.

 

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri kamina na pelete?

Pred nakupom je potrebno najprej preveriti ustreznost prostora, v katerega nameravate postaviti kamin na pelete. Preverite ali imate v prostoru priklop na vir električne napetosti in ustreznost dimovodnih cevi.

Pred nakupom kamina na pelete je potrebno oceniti, kako velik prostor želite s tovrstno kurilno napravo ogrevati. Za najbolj optimalen rezultat kamin na pelete ne sme biti ne premajhen in ne prevelik. Če boste izbrali premajhen kamin, ta ne bo dovolj zmogljiv, v primeru prevelikega kamina pa bo poraba energenta potratna.

Za dobro izolirane stavbe velja, da zadostuje že kamin na pelete z močjo od 60 W do 80 W/m2, v kolikor pa gre za ogrevanje starejših in neogrevanih stavb, pa se priporoča kamin na pelete z močjo vsaj 100 W/m2. na splošno pa velja, da za ogrevanje osmih kvadratnih metrov stanovanjske površine zadostuje 1 kW toplotne moči.

Današnji sodobni kamini na pelete omogočajo številne ugodnosti za uporabnika. Zato je priporočljivo izbrati kamin na pelete, ki ima vgrajen termostat in programsko uro. To vam omogoča tedenski urnik nastavitve, kdaj se kamin vklopi in izklopi, in kakšno temperaturo bo v prostoru vzdrževal. Še naprednejšo rešitev predstavljajo kamini na pelete z brezžičnim termostatom, ki omogoča daljinsko upravljanje.

Pri izbiri kamina na pelete bodite pozorni tudi na to, ali ima kurilna naprava vsa potrdila oziroma certifikate o primernosti in skladnosti, še posebej pa bodite pozorni na strokovno vgradnjo v skladu z navodili proizvajalca.