content top

Katere vrste kuhinj poznamo?

Vrste kuhinj in kuhinjske opreme so odvisne od okusov posameznih ljudi, se pravi poleg oblike tudi od njihove izbire materialov in barv. Kuhinje lahko delimo glede na postavitev samih elementov, ali pa glede na celoten videz, ki ga ustvarjajo.

Glede na postavitev elementov ločimo: eno-pultno in dvo-pultno kuhinjo, L- in U-kuhinjo in islandsko kuhinjo. Pri eno-pultni kuhinji gre za postavitev kuhinjskih elementov vzdolž ene stene. Ta rešitev ni optimalna, vendar je največkrat edina mogoča, še posebej, če kupujemo že izdelano kuhinjo. Pri dvo-pultni kuhinji sta dva pulta razvrščena ob nasprotnih si stenah. Na obeh stenah so ponavadi tudi kuhinjske omarice. L-kuhinja pomeni dva pulta, ob stikajočih se stenah. Ob tretji steni je ponavadi kuhinjska miza. U-kuhinja pomeni, da so pulti razporejeni ob treh stikajočih se stenah. Islandska kuhinja predstavlja modernejši tip kuhinje in je značilna predvsem za bolj prostorne kuhinje. Štedilnik in pomivalno korito sta postavljena sredi prostora, pulti pa so ob stenah. Taka postavitev omogoča kuhanje več ljudem hkrati, saj je dostopna z vseh strani.

Glede na izgled kuhinje ločimo: moderno in rustikalno, klasično, mini in masivno kuhinjo. Moderne kuhinje so ponavadi v živih barvnih odtenkih, edinstvenih dizajnih in so ekstravagantnih oblik. V nasprotju z moderno kuhinjo, rustikalna daje občutek domačnosti in spominja na kuhinje naših babic. Klasična kuhinja je po definiciji nekje med moderno in rustikalno. Njene oblike so sodobne, vendar ne ekstravagantne. Mini kuhinja je majhen prostor, v katerem so kuhalnik, pečica, hladilnik in korito. Mini kuhinje pogosto najdemo v študentskih domovih ali pa počitniških prikolicah. Masivna kuhinja je narejena iz masivnega lesa in tako daje nek občutek trdnosti in varnosti. Predvsem v sodobnih časih pa se mnogokrat pojavijo tudi kombinacije moderna-masivna ali pa rustikalna-masivna kuhinja.