content top

Kovčki za prtljago za naš motor

Pri krajših in daljših vožnjah z motorjem je vedno dobro, če lahko s seboj vzamemo določene stvari, ki jih bomo morda potrebovali. Vedno nam pride prav motorno olje, dodaten par rokavic, plastenka z vodo, navigacija ipd. Na žalost pa smo skoraj vedno močno omejeni s prostorom za prtljago, kar nam lahko oteži prevažanje omenjenih in drugih predmetov. V tem primeru je najboljše, če težavo rešimo z moto kovčki, ki razširijo kapaciteto prostega prostora za prevažanje prtljage.

Vsak motor ima omejeno nosilnost

Vsak motor ima omejeno kapaciteto oziroma nosilnost. Če jo presežemo, ne bomo poškodovali amortizerjev, ampak je velika možnost, da se bodo skrivili nosilci za kovček in drugi deli samega ohišja motorja. Tako moramo pri prevažanju težjega tovora biti previdni, da ne prekoračimo omejitve največje teže, ki jo naš motor lahko prenaša. Seveda to za večino motoristov ni težava, saj s seboj ne vozijo težkih predmetov. Bolj uporabno je, če v kovček za motor pospravimo nujno in drugo motoristično opremo, ki jo bomo morda med vožnjo potrebovali. Dejstvo je, da bomo več prtljage potrebovali na daljših vožnjah. V tem primeru je priporočljivo, da breme razdelimo na dodaten motor, če se odpravljamo na potovanje v dvoje. Če pa to ni mogoče, pa moramo najti drugo rešitev, saj v nikakršnem primeru ni priporočljivo, da presežemo omejitve našega motorja.

Mehki in trdi moto kovčki se med seboj razlikujejo

Kar se tiče izbire kovčkov za motor, imamo na izbiro dve glavni vrsti. Ti vrsti pa predstavljajo mehki in trdi kovčki. Med obema vrstama so mnoge razlike, vendar se bomo sprva osredotočili na mehko. Mehki moto kovčki so bistveno lažji, saj so narejeni iz usnja, vinila ali drugih lažjih materialov. Tako bodo tudi manj obremenili nosilce na našem motorju, kar je vedno dobrodošlo.

Motorno vozilo sredi puščave, opremljeno z moto kovčki.

Trdi kovčki pa so narejeni iz plastike, aluminija in drugih trših materialov. So težji, vendar veliko bolj vzdržljivi. Z njimi tudi lahko prevažamo več prtljage, vendar zasedejo več prostora na straneh našega motorja.

Varnost kovčkov je pomembna

Skoraj nemogoče se je izogniti situaciji, ko moramo odkorakati od našega motorja za nekaj časa. Morda moramo v trgovino, na stranišče ali opraviti druga opravila. V tem času bo naš motor prepuščen milosti in nemilosti možnih nepridipravov. V tem primeru so trdi kovčki za motor veliko boljša izbira, saj imajo skoraj vedno nameščeno ključavnico. Poleg tega jih je skoraj nemogoče razbiti in iz njih ukrasti prtljago. V primeru mehkih kovčkov pa imajo nepridipravi veliko lažje delo, saj jih je možno odpreti z nožem ali drugim ostrim orodjem, tudi če imajo ključavnico.

Prostornina za prtljago se razlikuje od kovčka do kovčka

Moto kovčki imajo različne kapacitete nošenja. So pa velike razlike med mehkimi in trdimi izvedbami. Mehki kovčki imajo to prednost, da se lahko prilagodijo obliki prtljage, če so narejeni iz določenim materialov. Je pa res, da lahko v njih prenašamo manj prtljage. Trdi kovčki za motor pa lahko načeloma sprejmejo več prtljage in jo tudi bolje varujejo pred elementi narave in nepridipravi, zaradi svoje trde notranjosti in zunanjosti.