content top

Kozarci in krožniki

Vsaka kuhinja oziroma gospodinjstvo vsebuje v svojih omarah tudi kozarce in krožnike, ki jih lahko kupite v spletni trgovini www.stilcommerce.si. Dobro vemo, da brez kozarcev in krožnikov naše uživanje hrane še zdaleč ne bi bilo tako, kot smo ga vajeni. Potrebno pa je, da nakupimo kvalitetne izdelke in nato pazimo na njih s pravilnim čiščenjem. Uporabimo taka čistila za pomivanje, da ne poškodujemo materiala in ohranimo lesk kozarcev ter krožnikov.

Poznamo več vrst kozarcev. Ločimo jih glede na velikost, pijačo, vrsto stekla in po obliki. Steklo za kozarce je lahko navadno, svinčevo ali pa kristalno. Po velikosti ločujemo kozarec za sladko vino, belo vino, rdeče vino, za žganje ter za penino. Tak kozarec je lahko visok in ozek ali pa je nizek in širok. Valjasti kozarci so predvsem kozarci za vodo in sadne sokove. Kozarci za pivo so lahko valjasti ali pa vrčki, za čaj in bovle pa uporabljamo kozarce z ročaji. Kako pa postavimo kozarce na mizo ter katere pa nam določajo različni pogrinjki.

Kako pa je s krožniki? Ločujemo krožnike za juho, glavno jed, sladice, večje krožnike na katere naložimo piškote ali sadje in tako dalje. Različne jedi lahko zahtevajo drugačno obliko in velikost krožnika. Odvisno je tudi, za kakšno priložnost gre. Za običajno sladico oziroma katerokoli jed doma nam verjetno ne bo toliko pomembno, kako krožnik izgleda, kot v primeru praznovanja ali pa kakega drugega srečanja, kjer postrežemo goste.

Mogoče je nakupovanje kozarcev in krožnikov lahko stresno, ampak pri izbiri le-teh lahko zaupamo tudi presoji prodajalcev oziroma svetovalcev v trgovini. Ponavadi izberemo takšne kozarce in krožnike, ki so po izgledu primerni za v našo kuhinjo ter mislimo,da jih bomo potrebovali. Priporočljivo je imeti čimveč vrst kozarcev, pa čeprav jih nimamo v velikem številu, saj nikoli ne vemo, kaj nas bo presenetilo. Takih kozarcev in krožnikov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, pa je dobro kupiti več.