content top

Led svetloba ustvarja prijetno razpoloženje

Prenova gostinskega lokala je običajno precej velik in zahteven projekt, ki ga je treba skrbno načrtovati glede na goste in povpraševanje na trgu. Pri nas smo imeli v pritličju hiše vrsto let povsem navaden bar, kamor so zjutraj hodile ženske na kavo, popoldne moški na pivo, zvečer pa so se prišli večinoma nekoliko sprostiti mladi. A takšnih lokalov je sedaj več kot dovolj, zato smo se odločili, da bomo zjutraj še vedno ponujali kavo, popoldnevi in večeri pa bodo namenjeni strežbi piva – ponujamo ga namreč kar dvanajst različnih znamk.

Kavarna ali pivnica? Zdi se, da to dvoje ni združljivo. Pa je – arhitekt in dekoraterka sta poskrbela, da za prehod iz enega v drugega povsem enostavno skrbi led svetloba.

Svetlo ali mračno?

Lokal smo opremili s sodobnim pohištvom, v njem je veliko lesa in prijetnih toplih tonov. Da je lokal primeren za druženje tako ob jutrih kot ob popoldnevih in večerih, pa skrbi led svetloba. Poleg nekaj stenskih in namiznih svetilk, ki so bolj kot ne dekorativne in ne oddajajo svetlobe, ki bi bila uporabna še za kaj drugega kot za ustvarjanje razpoloženja, imamo sedaj v spuščenem stropu vgrajena led svetila. Gre za vgradne svetilke, kjer sta celotna »lučka« in led svetilo dejansko ena sama, neločljiva stvar – ko je potrebna menjava, zamenjaš vse skupaj.

Glede nato, kakšno je razpoloženje in kakšni so gostje v lokalu, se prilagaja tudi led svetloba. Zjutraj, ko večina ljudi pride na kavo, vključimo tiste stropne led svetilke, ki oddajajo močnejšo svetlobo, s katero dosežemo učinek dnevne svetlobe. Gostje se tako dobro počutijo, se zdramijo, veselo kramljajo – tudi takrat, kadar je zunaj sivo in turobno vreme. Ko nastopijo pozne popoldanske ure in večer, pa pride na vrsto manj močna, bolj »pridušena« led svetloba, ki je primerna za pivnico. Nihče niti pomisli ne več, da bi si naročil zgolj kavo in rogljiček, tako kot zjutraj.

Lokal je našim gostom izjemno všeč in priznati moram, da sem tudi sama navdušena, da lahko dizajn luči prinese tolikšno spremembo na tako enostaven način. Seveda pa ni zgolj led svetloba tista, ki določa našo ponudbo in gostom sugerira, ali je čas za naročanje kave ali piva. Za to poskrbimo tudi s primerno glasbo. Za razliko od marsikaterega lokala smo se namreč odločili, da c času »za kavice« predvajamo instrumentalno glasbo, kar je gostom očitno zelo všeč – glasba jih ne moti pri pogovoru. Ko je »čas za pivo« pa se seveda tudi glasba razživi.