content top

Lepi in praktični kuhinjski elementi

Kakšna pa je vaša sanjska kuhinja? Ne glede na to, kakšno kuhinjo si želite imeti, kakšen štedilnik in pečico, pa so prav kuhinjski elementi njen osrednji del oziroma osnova. Mednje spadajo predvsem kuhinjski pult in spodnje omarice, pa tudi zgornje omarice in regali ter police, lahko pa se kuhinji doda tudi še kak drug element.

Kakšna kuhinja vam je všeč?

Nekateri prisegajo na visoki sijaj, spet drugi pa na naravno barvo lesa. Zagotovo pa bi se oboji strinjali, da pri opremi kuhinje ni pomemben le njen videz, ampak predvsem funkcionalnost in enostavnost vzdrževanja higiene ter urejenosti celotnega prostora. Prav zato morajo biti tudi kuhinjski elementi izbrani s tem v mislih.

Če torej opremljate kuhinjo, ne glejte le na to, kaj vam je všeč, ampak tudi na to, kakšno uporabno vrednost ima kuhinjsko pohištvo oziroma posamezni elementi (http://www.volino.si/splosno-pohistvo/kuhinje/kuhinjski-elementi.html). V tem smislu je bolje kot odprtim policam dati prednost zaprtim omaram, saj se boste tako izognili brisanju prahu. A če so vam odprte police v kuhinji res všeč, jih lahko nekaj vseeno namestite na stene ali pod kuhinjski otok, tam, kjer ta meji na jedilnico, seveda če nameravate imeti tudi tega v kuhinji.

Kakšna kuhinja je najbolj praktična?

Pri izbiri elementov za kuhinjo je treba paziti na:

  1. Material – ta naj bo čim bolj odporen in čim bolj preprost za čiščenje.
  2. Obdelavo površin – gladke površine so za čiščenje bolj enostavne.
  3. Robove in udore – tam se največkrat nabira umazanija, zato naj bo teh čim manj.
  4. Prostornost – pomembno je, da imate v elementih dovolj prostora za shranjevanje.
  5. Dobra izkoriščenost prostora – kuhinjo je treba načrtovati tako, da je prostor v predalih in na policah čim bolj funkcionalno izkoriščen, kar je še posebej pomembno na primer pri kotnih elementih, kjer z napačno izbiro lahko izgubimo veliko prostora.
  6. Namembnost posameznih elementov – pred izbiro je treba premisliti, kje boste shranjevali določen tip posode, kam boste odlagali smeti, kje boste imeli shranjene kuhinjske krpe in podobno, saj je od tega odvisna izbira elementa.
  7. Razporeditev – čeprav si marsikdo želi prostorno kuhinjo, pa je še bolj pomembno to, da štedilnik, pomivalno korito in hladilnik niso preveč daleč narazen in da tvorijo tako imenovani kuhinjski trikotnik, saj so to tisti deli kuhinje, ki jih največ uporabljamo, med njimi pa je prostor za elemente, ki te tri enote logično povežejo med seboj.
  8. Kakovost izdelave in materialov – pri predalih so na primer pomembna vodila, zato ni vseeno, kakšna izberete, prav tako pa je pomembno, kako kakovostni so sami materiali, iz katerih je kuhinja narejena – izberite čim bolj trajne.
  9. Življenjsko dobo – kuhinja je nekaj, kar kupujemo za dalj časa, zato bodite pozorni na to, da izberete tako, ki vam bo dolgo služila.