content top

Lesene konstrukcije in CNC razrez lesa

V Sloveniji lesa ne primanjkuje, najbolj razširjena je prav smreka, ki je v gradnji zelo pogosta. Smrekov les spada tudi med cenejše vrste lesa pri nas, a še vedno ga odlikujejo kvalitetne lastnosti. Lesene konstrukcije kot so brunarice in lesene hiše postajajo vedno bolj popularne.

Les je »topel« material, navdaja nas z toplino, bivanje v lesenih hišah pa je izredno prijetno. Ponuja nam veliko večje možnosti oblikovanja kot naprimer kovine ali pa kamen. Lesene hiše so zelo energetsko varčne, temperatura pa je v hiši zaradi izolativnih lastnosti materiala zelo enakomerna. Mnogo ljudi trepeta pred požarno varnostjo takih hiš, vendar se z različnimi postopki obdelave da doseči zelo visoko požarno varnost, način gradnje pa zagotavlja tudi potresno varnost.

Kot ste videli so take hiše zelo varne, mogoče je edina negativna lastnost to, da je les potrebno vzdrževati malce večkrat kot druge materiale, življenjska doba pa je ob pravi zaščiti lahko zelo dolga. O oblikovnih možnostih sem nekaj omenil že malo višje, les je mehak material in ga lahko oblikujemo kakor želimo. CNC razrez s pomočjo računalniško vodenih strojev pa doda popolnoma novo raven oblikovanja. V program le vnesemo koordinate, ki jih želimo, stroj pa z izredno natančnostjo dela namesto nas.

Postavitev konstrukcij iz lesa poteka zelo hitro, naprimer lesena hiša je lahko postavljena že v dobrem tednu. Znebite se predsodkov in uvidite, kako kvalitetno je lahko bivanje v lesenih konstrukcijah kot so brunarice ali lesene hiše, odločitve za tak način življenja vam ne bo žal.