content top

Načrtovanje hiše in pridobitev gradbenega dovoljenja

Gradnja hiše je dolg in zakompliciran proces, finančen zalogaj pa je zelo velik. Prvi korak pri gradnji hiše je seveda pridobitev gradbenega dovoljenja. Gradbeno dovoljenje lahko pridobite na pristojni upravni enoti, na kateri se nahaja zemljišče, za pridobitev pa potrebujete določene dokumente. Pri tem vam lahko pomaga MojProjekt, kjer so vam na voljo tudi načrti hiš.

Za pridobitev gradbenega dovoljenja boste potrebovali dokazilo o lastništvu zemljišča, vso potrebno lokacijsko dokumentacijo, projekt gradbene dokumentacije, potrdilo o plačanem delu stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča, potrdilo o plačani odškodnini za spremembo namembnosti zemljišča, potrdilo o nosilnosti tal ter kar nekaj soglasij. Gradbeno dovoljenje boste potrebovali za večino objektov, ki jih želite graditi razen za nekatere enostavnejše gradnje.

Drugi korak pa je načrtovanje hiše, kvalitetno izdelan načrt vam lahko prihrani veliko časa, ter poskrbi za kvalitetno postavitev hiše. Cene so različne običajno pa se gibljejo od 2000€ naprej. Načrt hiše vsebuje vodilno mapo, načrt arhitekture, izjavo statika, elaborat učinkovite rabe energije, oceno zvočne izolacije ter zasnovo požarne varnosti, cena pa je odvisna od zahtevnosti in velikosti projekta. Vzemite v zakup, da če plačate celoten načrt z gotovino ali po predplačili, da boste deležni tui popusta, ki pa je pri takih zneskih lahko že kar velik.

Že pred izdelavo načrta pa pridobite čim več informacij o različnih ponudnikih zidarskih in ostalih storitev, ki pridejo v poštev pri gradnji hiše. Več informacij, kot boste imeli, lažje se boste odločili za primernega ponudnika, s pravimi podatki pa boste lahko privarčevali tudi kar nekaj denarja. Postopek pridobitve gradbenega dovoljenja sicer traja več let, je pa dobro če v tem času pripravite vse potrebno, da lahko gradnja hiše poteka nemoteno.