content top

Nepovratni ventil za vodo in elektromagnetni ventil (12V ali 24V)

Nepovratni ventil za vodo je element, s katerim smo se vsi zagotovo že srečali. Opravlja namreč pomembno vlogo v številnih napravah in sistemih v naših gospodinjstvih. Hkrati pa je nepovratni ventil za vodo nepogrešljiv v mnogih industrijskih panogah. Brez tega izuma bi bilo naše vsakodnevno življenje precej drugačno od tega, kot ga poznamo in kot smo ga vajeni. Podobno kot za nepovratno različico velja za elektromagnetni ventil za vodo ali za plin (12V in drugih tipov), s katerim se prav tako srečujemo pogosteje, kot si večina verjetno predstavlja.

 

Kako deluje nepovratni ventil za hidravliko in kje se uporablja?

Osnovna naloga, ki jo opravlja nepovratni ventil za hidravliko oziroma vodo, se vsaj deloma zlahka razbere že iz samega poimenovanja. Pomemben je predvsem pridevnik »nepovratni« Označevalec nepovratni namreč jasno kaže na to, da je gibanje vode tu mogoče le v eno smer. Prav dovoljevanje zgolj enomerne, nepovratne prehodnosti vode je najpomembnejša funkcija, ki jo ima vsak nepovratni ventil za vodo, ki je torej regulativni element. Poleg tega, da regulira nepovratni pretok vode, pa skrbi še za regulacijo vodnega tlaka v cevi, saj ne dopusti, da ta pretirano upade. Verjetno je na podlagi povedanega mogoče ugotoviti, da je nepovratni ventil za hidravliko oz. vodo obvezen element vodovodnega sistema. Brez njega vodovodni sistem preprosto ne bi mogel biti učinkovit, saj je bistveni element tega sistema prav nepovratna pot vode.

 

Nepovratni ventil se uporablja za preprečevanje visokega tlaka

 

Nepovratni ventil za vodo možen v različnih izvedbah

Za nepovratni ventil za hidravliko oz. vodo se lahko uporabijo različni materiali. Med najpogostejšimi so aluminij, inox (nerjavno jeklo), umetni materiali in medenina. Poleg tega je možnih več velikosti/dimenzij in oblik vložkov. Vložki so na primer lahko oblikovani kot plošča, možni pa so še vložki v obliki kapsul, stožcev in krogle. Za povrh pa poznamo izvedbe z različnimi tipi vijakov (narebreni, z zarezo, cilindrični itn.) oziroma navojev. Vidimo torej, da je možnih kombinacij kar precej. Posledično bo možno izbrati lastnosti, ki zares popolnoma ustrezajo predvidenemu namenu oz. okoliščinam uporabe.

 

Nepovratni prirobnični krogelni ventil s polnim ali z zmanjšanim pretokom

Ena izmed možnih izvedb, ki jo najdete tudi v bogato založeni spletni trgovini S3C, je t. i. nepovratni prirobnični krogelni ventil. Ta tip pogosto srečujemo pri armaturah, nepovratni prirobnični krogelni ventil pa se obenem uporablja kot pomemben element v ogrevalnih sistemih, natančneje v radiatorjih. Na voljo sta vam dve osnovni izvedbi tega elementa, in sicer nepovratni prirobnični krogelni ventil s polnim pretokom ali pa z zmanjšanim. Nadalje pa so znotraj teh dveh osnovnih podtipov možne različne kombinacije materialov in tesnil.

 

V ponudbi kakovosten elektromagnetni ventil (12V ali 24V)

V naši spletni trgovini vas čaka tudi elektromagnetni ventil – 12V ali 24V. Svojim strankam ponujamo nabor preverjeno kakovostnih artiklov, ki so proizvod proizvajalcev, kot so Festo, Airtec, Namur, YPC, Eco Line. Posledično sta možni optimalna funkcionalnost in nadpovprečno dolga življenjska doba. Vrhunsko kakovost pa poskušamo pri tem združevati s karseda dostopnimi cenami – cena bo še posebej ugodna, če naročilo oddate v zgodnjih jutranjih urah, saj si s tem zagotovite poseben popust. Delovanje elektromagnetnega tipa (tako 12V kot 24V) sicer temelji, kot je ponovno mogoče razbrati že iz imena, na vzpostavitvi elektromagnetnega polja.

 

Osnova je elektromagnetna tuljava, skozi katero mora steči električni tok. S tem nastane elektromagnetno polje, ki povzroči premik tuljave, s čimer je omogočen pretok vode oziroma medija. Elektromagnetni ventil, tako 12V kot 24V, s tem skrbi za regulacijo dotekanja vode, ki jo po potrebi omogoča ali onemogoča. Srečujemo ga pri sistemih, namenjenih ogrevanju, pri kanalizaciji ipd. Nujen je denimo za učinkovite namakalne sisteme. Pri namakalnih sistemih na vrtovih in poljih sicer različica 12V ni posebej pogosta, ampak gre večinoma za 24V. Po drugi strani pa imamo primere, kjer se pojavlja predvsem tip 12V. Elektromagnetni ventil 12V pride na primer v poštev tam, kjer želimo doseči popolno avtomatizacijo (prav izvedba 12V je zelo pogosta v modernih obdelovalnih strojih). Če niste povsem prepričani, katero možnost izbrati, 12V ali 24V, in ali je elektromagnetni tip sploh prava rešitev za vas, nas pokličite in pomagali vam bomo pri izbiri.

 

Za preprečevanje previsokega tlaka uporabite pnevmatski varnostni ventil

Pri mnogih napravah obstaja tveganje, da bi povišan tlak privedel do številnih težav. Zelo preprosta rešitev za občutno zmanjšanje tega tveganja je kakovosten pnevmatski varnostni ventil, ki je prav tako del naše ponudbe. Ni torej presenetljivo, da gre za skorajda obvezen element večine industrijskih pnevmatskih sistemov, kjer si ni možno privoščiti nikakršnega varnostnega tveganja, obenem pa je velikokrat del naprav, ki jih prištevamo med belo tehniko, na primer pralnih in pomivalnih strojev. Pnevmatski varnostni ventil opravlja izjemno pomembno nalogo, zato pri načrtovanju nikakor ne smemo pozabiti nanj. Na naši spletni strani preverite pogoje dostave. Pri večjih naročilih, ki ne presegajo določenih omejitev glede teže in dolžine, je dostava povsem brezplačna. V vsakem primeru pa si lahko obetate nadpovprečno hitro odpošiljanje naročenega blaga in dostavo. Prava izbira smo torej tudi za tiste, ki se vam zelo mudi, ker vas lovijo roki, do katerih je treba dokončati določen projekt.