content top

Novi otroški naseljenci za otoke

Doma radi igramo igro Naseljenci otoka Catan, saj je res enostavna in zanimiva, pa vendarle so šele razširitve prinesle še veliko bolj dinamično in zanimivo igro. A zdaj je igra za male otroke postala pretežka. Na srečo so se izdelovalci hitro zganili in igro poenostavili do te mere, da jo lahko igrajo tudi samo nekaj let stari otroci in v njej uživajo. Tako je nastala igra Naseljenci otoka Catan Junion.

Iz osnovne igre v dodatke in otroško izvedbo

Osnovna igra je že leta ostala enaka, dobila pa je tudi različico za dva igralca, ki jo lahko igrata s kartami. A za otroke je bila igra hitro prezahtevna. Na malce preveč reči je bilo potrebno paziti in jih povezovati med seboj. Naseljenci otoka Catan Junior to odpravljajo. Še vedno pa ostaja osnova.

Osnova igre je torej preprosta igralna plošča, na kateri je narisan otok Catan, ta pa je razdeljen na nekaj polj. Na njihovih mejah je mogoče postaviti mesto in med mesti ceste. Če imate postavljeno mesto, lahko mesto obdeluje površine, ki so tik ob njem. Tako lahko pridobiva surovine, kot so kamen, zlato, les in volna vendar samo takrat, ko pade na kocki številka iz tega polja. Nekemu igralcu se lahko zgodi, da ne bo kar nekaj krogov pridobil surovine, ki jo potrebuje, neka druga pa se mu medtem na veliko nabira na kupu, zato lahko surovine menja z drugimi igralci, menja v pristaniščih ali z banko.

Surovin je slej ko prej dovolj, da se zgradi nova cesta, kasneje pa še novo mesto in tako dalje. Tisti, ki prvi zgradi določeno število mest, je zmagovalec igre. Igra Naseljenci otoka Catan Junior je sicer skoraj enaka, kot tista za odrasle, vendar je do malce poenostavljena, da jo otroci lažje igrajo in nadzorujejo potek, pa še papagajček Koki je v igri, da otrokom pomaga z nagradami, da bodo prej dosegli svoj cilj. Odraslim bo še vedno zanimiva za igranje, strategije pa je ravno toliko, da imajo izkušeni igralci malenkostno prednost pred ostalimi. No, sicer pa je tako praktično v vsaki igri.

Namizne igre so vse bolj priljubljene

Priljubljenost namiznih iger je v zadnjih letih spet narasla, potem ko smo bili predtem priča pravemu eksodusu igralcev na računalniške igralne konzole in seveda osebne računalnike. Tudi na mobilnih telefonih in tablicah se igra ogromno iger, pa vendarle se noben drug način ne more primerjati z igranjem z živimi igralci.