content top

O vitaminu B12 in probiotikih

Današnja beseda bo tekla o vitaminu b12 in probiotikih. Vitamin b12 je poznan vsakomur, lahko pa ga zasledite tudi pod besedami kobalamim. Ta vitamin skrbi za kakovost krvi, pravilno delovanje živčnega sistema, udeležen pa je tudi v procesu nastajanja celic ter absorpcije hranil.

Ta vitamin ima precej zapleteno kemično zgradbo, ker pa vsebuje kovinski ion kobalt pa ga imenujemo tudi kobalamin. Pomanjkanje vitamina b12 se lahko odraža kot utrujenost, pomanjkanje energije, apatičnost, razdražljivost, slabokrvnost in podobno. Seznam težav, ki se pojavijo ob pomanjkanju tega vitamina je dolg, zato poskrbite, da ga boste zadostno količino vnesli v telo s pomočjo prehranskih dodatkov ali pa same hrane. Kateri prehranski viri pa vsebujejo največ tega vitamina. Največ vitamina b12 imajo jetra, ledvice, mlečni izdelki, školjke in na splošno morska hrana.

Na srečo je pomanjkanje tega vitamina med ljudmi precej redko, malce več ga potrebujejo nosečnice. Pomanjkanje vitamina b12 se pojavlja predvsem pri ljudeh, ki v prehrani popolnoma izključujejo meso, jajca, ali z drugimi besedami pri veganih. Tako prehranjevanje zna biti v nosečnosti precej nevarno, zato se mu izogibajte.

Kot pa lahko sklepate iz naslova pa bomo v tem članku omenili tudi probiotike. Probiotiki skrbijo za dobrobit našega črevesja. Telo jih proizvaja tudi samo, a ne v zadostni količini. Na srečo kar veliko živil vsebuje te žive kulture. Največ jih je vsekakor v mlečnih izdelkih predvsem probiotičnih jogurtih. V telo jih lahko vnašate tudi s kapsulami ali pa kakšnimi drugimi prehranskimi dodatki, vendar je še vseeno najbolje, če jih v telo vnesete s hrano.