content top

Plišaste igrače so lahko malčkov prijatelj in tolažnik

Otroške igrače na sploh veljajo za nepogrešljiv del otroštva. Vsak med nami ima spomin na svojo najljubšo igračo in nekateri med vami jo morda še vedno hranite. Med najbolj priljubljene igrače zagotovo sodijo plišaste igrače. Malčki se z njimi stiskajo ter jim ne nazadnje zaupajo tudi svoje skrbi. Nekateri otroci imajo takšne igrače kar za svoje prijatelje in tolažnike. Ne nazadnje pa lahko preko tovrstnih igrač mali junaki spoznavajo vrednote pa tudi tradicijo, ki je značilna za svet, v katerem živijo.

Čeprav je dandanes izbira igrač izjemno pestra, so otroške plišaste igrače še vedno med najbolj popularno izbiro. Tudi ponudba s plišastimi izdelki za otroke je zelo pestra in raznolika. Na voljo so na primer klasično zasnovani plišasti medvedki ter ostale prikupne živalice, priljubljeni liki iz risank, mehke otroške knjižice in še bi lahko naštevali. Na voljo so tudi takšne, ki vključujejo tudi zvočno funkcijo v obliki zvokov iz maternice. Te so dobrodošla izbira zlasti za tiste malčke, ki imajo težave s spanjem. Igrače iz pliša z zvokom jih namreč lahko učinkovito mirijo, sproščajo ter poskrbijo, da otroci lahko veliko lažje zaspijo.

Plišaste igrače so odlična izbira za otroke vseh starosti

In zakaj je torej za vašega dojenčka ali pa nekoliko starejšega malčka dobro izbrati igračo iz pliša? Ker je takšna vrsta igrače primerna za otroke prav vseh starosti pa tudi malčki jih zelo obožujejo. Že tisti najmlajši, ki so komajda prijokali na svet, jih z veseljem stisnejo k sebi, se z njimi igrajo, z rokami tipajo njihov material, obliko obraza, telesa, oči. Na takšen način otroci lahko učinkovito razvijajo svoje motorične sposobnosti.

Otroška plišasta igračka zajček v zeleni barvi.

Velika večina plišastih igrač ima vgrajene tudi posebne zvočne pa tudi svetlobne efekte. Dobro zasnovani tovrstni izdelki lahko pomagajo pri prepoznavanju in učenju najrazličnejših barv, oblik, zvokov, priljubljenih melodij, pri učenju prvih besed, morda tudi besed v tujem jeziku.

Ob plišasti igrački se krepi in razvija tudi otrokova domišljija

Plišaste igračke se lahko uporabijo tudi pri skrbni negi namišljeno bolnega plišastega prijatelja. Na takšen način otroci spoznavajo različne življenjske vloge ter se učijo empatije. Če torej v tem hipu nimate prave ideje, s čim bi lahko razveselili svojega malega junaka, je plišasta igrača v številnih pogledih ena od najboljših daril.

A še preden izbrana igrača iz pliša ali pa ninica pristane v rokah malčka, je dobro vedeti nekaj priporočil strokovnjakov. Kljub temu da so plišaste igrače na sploh posebni prijatelji otrok, njihova velika tolažba in še kaj, so lahko nevarne za njihovo zdravje. Strokovnjaki zato svetujejo, da takšne vrste igrač redno perete, še posebej po kakšni preboleli bolezni. S pogostim pranjem igrač boste namreč učinkovito preprečevali širjenje bolezni med druge družinske člane. Igrače iz pliša vedno perite pri nizki temperaturi. Zraven praška za pranje je najbolje uporabiti še antibakterijsko sredstvo.

Igrač pa prav nikoli ne perite skupaj z oblačili. Na ta način se boste uspešno izognili selitvi bakterij med različnimi predmeti.