content top

Rolete lahko videz doma tudi popestrijo

Še kakšni dve desetletji nazaj so bile rolete nekaj, česar so se na svojih starih hišah želeli vsi znebiti, pri novogradnjah pa nikomur niti na misel ni prišlo, da bi jih vgradili. Rolete so bile takrat večinoma še lesene, potrebno jih je bilo barvati in vzdrževati, njihov videz pa je bil precej slabši kot videz žaluzij in lamel, ki so se pričele pojavljati v tistem času.

Danes ni več tako – rolete so ponovno zaželene, res pa je, da so po videzu in tehnologiji izjemno napredovale.

Zakaj bi imeli rolete?

Kar nekaj dejstev govori v prid temu, da so rolete še kako praktične in se zanje ponovno odloča vse več ljudi:

1. Rolete so trdna zunanja zaščita oken, ki skrbi za varnost pred vremenskimi vplivi. Z njimi lahko okenska stekla zaščitimo pred točo, dežjem in vetrom.

2. Rolete pomagajo pri varčevanju z energijo. Pozimi lahko z njihovo pomočjo v svojem domu zadržimo več toplote, poleti poskrbimo za senčenje in za preprečevanje visokih temperatur v notranjosti.

3. Rolete pomagajo zagotavljati varnost pred nepridipravi – kadar vas ni doma in so rolete spuščene, bodo imeli ti precej več dela, če hočejo vstopiti skozi okno.

4. Rolete se montirajo pod omet, torej takrat, ko so dvignjene, ni videti, da jih sploh imamo – ni »škatle« za shranjevanje nad oknom.

5. Rolete so izdelane iz plastike, kar pomeni da so veliko lažje, poleg tega pa se lahko poigramo tudi z barvami in tako celo izboljšamo videz hiše.Rdeče rolete lahko na primer kombinirate k bež fasadi …

6. Rolete se ne upravljajo več nujno ročno, temveč lahko vgradite motorček – spuščanje in dvigovanje poteka s pritiskom na stikalo.

7. Rolete pomagajo ustvarjati tako imenovane pametne hiše, kjer lahko na daljavo (na primer preko mobitela) upravljate različne nastavitve, med njimi tudi rolete – kadar vas ni doma, tako uravnavate temperaturo doma tudi s pomočjo dviga ali spusta rolet.

8. Rolete so se izkazale za veliko bolj praktične od drugih senčil. Enostavno jih je oprati s pomočjo cevi z vodo, pa tudi kvarijo se sodobne rolete ne – lamele in notranje žaaluzije povzročajo veliko več težav z vzdrževanjem in imajo predvsem krajšo življenjsko dobo.