content top

S fasadnim sistemom podjetja Baumit do toplega doma

Fasada ne služi zgolj kot vizualna posodobitev vašega doma, ampak ima še precej drugih estetskih in funkcionalnih nalog. Njen največji pomen je v termoizolaciji, ter posledičnim privarčevanjem pri stroških za ogrevanje in izboljšanju bivalnega udobja. Popolna toplotna zaščita ali toplotnoizolacijski fasadni sistem je gradbeni dodatek iz toplotnoizolacijskega materiala, ki je na zunanji strani utrjen še z ometom. Baumit fasada je ena najbolj pogosto izbranih na slovenskem trgu, zato lahko trdimo da ji kupci zaupajo.

Na hitro o fasadah in zaključnih slojih

Fasada Baumit predstavlja zunanjo arhitektonsko poudarjeno stran stavbe, oziroma pročelje. Tisto kar pri svojem ali drugem objektu vidimo navzven, imenujemo fasada. Se pravi zaključni sloj objekta. Velikokra si predstavljamo fasado kot klasični omet, vendar poznamo še veliko več vrst zaključnih slojev, ki tvorijo najrazličnejše fasade. Pri izbiri fasade moramo upoštevati okolico, v kateri se objekt gradi, oziroma obnavlja. V primorskem svetu se načeloma uporabljajo predvsem kamnite fasade, v alpskem pa lesene obloge. Ni sprejemljivo da v okolje kjer so večinoma lesene fasade postavimo objekt ometan v modro barvo.

Poleg tega pa na samo izbiro fasade vpliva tudi tip gradbene konstrukcije. Sloji določene fasade bolje delujejo v navezavi z določeno konstrukcijo. Za primer, če gradimo objekt iz lesene konstrukcije je zelo neprimerno da tega nato še omečemo, saj les posledično ne more dihati. V tem primeru prid v poštev uporaba lesene fasade. Seveda pa glavnino pri izbiri fasade nosi cenovna dostopnost fasade in pa naš lasten okus.

Dve vrsti fasad, kontaktne in oblože

Fasade na grob ločimo na kontaktne in obložene fasade, slednje so lahko še prezračevane in neprezračevane. Kontaktna je v Sloveniji skoraj najbolj uporabljena fasada, lahko je debeloslojna ali pa tankoslojna. Kontaktna fasada je večslojni sistem, kjer je zaključni sloj tesno povezan s toplotno izolacijo, ta pa predstavlja nosilca zaključnega sloja. Kontaktne fasade so ponavadi ometane fasade.