content top

Srebrne palice so postale zanimive za vlagatelje

Plemenite kovine so vedno predstavljale zanimive možnosti za naložbe Vlagatelji iz celega sveta so tako s vedno prisegali na kupovanje zlata ali sreba v kovancih ali palicah. To jim je dolgoročno gledano prinašalo ogromno dobička, saj lahko v primeru finančnih težav obe plemeniti kovini dobro vnovčiš in iz njih iztržiš precej denarja. Tako gledano sta zlato in srebro kot nekakšni varovali pred hudimi časi.

In čeprav se večina vlagateljev vedno najraje odloča za nakup zlata, so Argor Heraeus in Umicore srebrne palice v zadnjih letih ravno tako postale zanimive za večje in manjše vlagatelje. Kljub njihovi precej nižji ceni so predstavljajo odlično naložbo, ki se nam lahko hitro obrestuje.

Brez strahu pred finančno krizo

Kadar se finančni trg zamaje in se pojavijo večje gospodarske krize, se ljudje vedno raje odločijo za nakup plemenitih kovin, ki imajo v težkih časih še večjo vrednost. Če primerjamo nakup zlate ali srebrne palice z nakupom delnic, lahko rečemo, da bo v primeru večje krite delnica popolnoma izgubila vrednost, medtem ko bodo srebrne palice vedno obdržale določeno stopnjo vrednosti.

Ravno zato je nakup zlatih in ali srebrnih palic pametna naložba v prihodnost. Srebrne palice lahko na primer začnemo kupovati svojemu otroku takoj ob rojstvu. Ko bo odrasel si bo mogoče zaželel študija na eni izmed prestižnih ameriških univerz, ki so precej drage. Ker mu bomo to le stežka omogočili, si bo lahko takrat študij omogočil ravno s prodajo vseh plemenitih kovin, ki jim bo imel. Seveda ne bo mogoče kupiti le ene srebrne palice, ampak bo moral prodati kar velik delež vsega naložbenega srebra in zlata.

Vlaganje v srebrno palico

Druge prednosti vlaganja v srebrne palice

Veliko strokovnjakov pravi, da je vlaganje v srebrne palice ali pa v zlate palice v Sloveniji precej podcenjeno. V tujini ljudje veliko bolj intenzivno vlagajo v zlato. Vsekakor se je v zadnjih letih tudi pri nas povečal trend kupovanja plemenitih kovin.

Pomembno je tudi vedeti, da pri nakupu vsake srebrne palice moramo plačati 20 odstotni davek. Pri prodaji pa davka ne bomo plačevali. Pri zlatu pa se davka nikoli ne plačuje.

Mogoče imajo investitorji ravno zato raje zlate palice, saj so srebrne palice obdavčene. Zlato bomo tudi lažje pospravili, saj ga boo za isto količino denarja, fizično prejeli v precej manjših količinah. Vendar pa moramo vedeti, da je potencial donosnosti pri srebru bolj zanimiv. Vsekakor moramo razmišljati dolgoročno, vsaj za obdobje 5 ali celo 10 let, kar ni zanemarljivo.