content top

Stevia je naravno sladilo brez ogljikovih hidratov

Na poti do popolne postave vam lahko pomaga stevia, naravno sladilo z najnižjo vrednostjo GI-ja (glikemičnega indeksa), ki jo obožujejo tudi najbolj znani športni navdušenci in olimpijski prvaki. Postopek pridobivanja je enostaven, saj so za pridelavo uporabni samo stevia listi, več o omenjeni čudežni rastlini si lahko preberete na povezavi: https://www.hisa-zdravja.si/naravno-sladilo-stevia. Že pred stoletji so jih začeli uporabljati Indijanci in z njo sladkali svoje okrepčilne zeliščne napitke. Še danes večinoma uspeva v Severni Ameriki, z naprednimi botaničnimi tehnikami jo lahko gojimo tudi v posebnih rastlinjakih. Sladka zel je vrh svoje priljubljenosti dosegla v zadnjih letih, ko se je tudi na naših tleh razvila močna kultura ljubiteljev fitnesa. Rastlino lahko vzgojimo tudi sami, a je pri tem potrebno upoštevati veliko dejavnikov in zagotoviti zares popolne pogoje za rast.

Rastni pogoji, v katerih uspeva stevia

Majhen grmiček najbolje uspeva v vlažnih predelih, kjer dosega višino do 60 cm. V plantažnih nasadih v povprečju zraste slab meter. Mesnati listi so enakomerno razporejeni po celotni površini grmička. Pri pobiranju je potrebno paziti, da se ne zlomi tanke vejice, ki omogočajo rast listkov tudi naslednje leto. Kljub temu, da ne vsebuje ogljikovih hidratov, je 300 krat slajša od ostalih vrst sladil, kot je beli sladkor. Primerna je tudi za sladkorne bolnike, saj ne zvišuje nivo sladkorja v krvi, pogosto jo najdemo tudi v dietnih jedilnikih za izgubljanje odvečnih kilogramov.

Stevia je naravno sladilo brez ogljikovih hidratov

Obstaja več vrst sladke zeli

Kar 240 vrst grmičkov poznamo, ki nastopajo pod imenom stevia. Med seboj se najbolj razlikujejo po vsebnosti sladkorja. Za sladkanje jo uporabljajo tudi v farmacevtskih industrijah, saj ohranja občutek sladkobe, a brez dodanih kalorij. Skoraj vsi fitnes pripravki in fitnes ploščice vsebujejo ekstrahiran glikozid te sladke zeli. Zanimivo je dejstvo, da so jo sredi 90-ih let v Ameriki prepovedali, saj naj bi nekatere študije dokazovale, da naj bi bila stevia nevarna. To dejstvo je bilo kasneje ovrženo, v Evropi ostaja priznano nadomestilo sladkorju.