content top

Stolček za hranjenje, nujen del otroške opreme

Stolček za hranjenje je sestavni del otroške opreme, ki poleg otroškega vozička, previjalne mize, prenosne posteljice ali stajice ne sme manjkati v vašem domu. Lažje bi preživeli brez previjalne mize kot brez dobrega stolčka za hranjenje.

Od rojstva dalje

Stolček pa lahko kupite že takoj na začetku. Kar nekaj stolčkov ima tudi funkcijo ležalnika, v katerem lahko otroka pustite zadremati že takoj po rojstvu. Izbira takega stolčka ima kar nekaj prednosti, kot nakup dveh ločenih delov. Prva je ta, da s tem privarčujete, druga je zagotovo ta, da otrok ne leži na tleh, kot v običajnem ležalnika temveč je na višini dosegljivi brez pripogibanja. Tako mu boste lažjo znova dodali dudo, mu dali piti in tudi otrok vas bo imel bližje in bo bolj umirjen. V tem segmentu vam priporočamo ogled naslednjih modelov: Cam Istante, Brevi B.Fun, Hauck Sit’n relax ter Peg Perego Tatamia ali Siesta.

Od 6 meseca dalje

Stolček za hranjenje pa doseže svoj pravi namen okoli 6 meseca otrokove starosti oziroma, ko otrok lahko samostojno sedi. Če so stolčki, ki so uporabni od rojstva dalje nekako zelo podobni se v tem segmentu prične pravi pravcati boj idej in uporabnosti. Na voljo so vam najrazličnejši tipi stolčkov, ki so glede na uporabo namenjeni točno določenim pogojem.

Stolček za hranjenje lahko uporabljate:

• kot prostostoječega v prostoru. Na izbiro imate različne materiale in oblike, od klasičnih lesenih do modernih iz umetnih mas. Tu večina stolčkov raste z otrokom. Otrok je zaradi prilagodljivosti lahko zelo zgodaj prisoten pri skupnih obrokih. Izpostavili pa bi nagrajena stolčka Stokke Tripp Trapp ter Brevi Slex Evo.
• pritrjenega na mizi. Ti stolčki so namenjeni potovanjem in izletom. Zaradi majhnosti gre lahko z vami vsepovsod, tudi na kosilo v restavracijo. Ti stolčki so večinoma zelo podobni med sabo, mogoče pa bi vseeno izpostavili potovalni stolček za hranjenje Chicco 360, kateremu se sedišče obrača za polnih 360 stopinj in je zaradi tega bistveno bolj uporaben kot ostali potovalni stolčki.
• pritrjenega na stol. Ker se otrok zgleduje po ostalih članih družine in želi biti kot ostali bi najraje sedel kar na klasičnem stolu, saj se ne zaveda, da je zanj to nevarno. Najbližji približek temu je stolček za hranjenje, ki se namesti na klasičen jedilni stol. Otroku daje občutek, da je del družine, istočasno pa mu nudi oporo in varnost pri sedenju.

Osebno smo uporabljali navaden stolček in se je obnesel več kot odlično. Res pa je, da takrat, ko smo ga mi potrebovali še ni bili opcije z dodanim ležalnikom, zato smo mi uporabljali ločen ležalnik. Stolček za hranjenje je nujen del otroške opreme, takoj po otroškem vozičku, saj vam bo obilno pomagal pri rednem hranjenju otroka vse tja do starosti nekaj let. Otrok bo v njemu mirnejši (mogoče se bo na začetku razburjal in branil biti v njem) in varnejši. Spoznaval bo kaj so njegove meje in se pridno učil samostojno jesti.