content top

Terme Dobrna, slovensko zdravilišče na obrobju Paškega Kozjaka

Terme Dobrna so slovensko zdravilišče, ki leži na obrobju Paškega Kozjaka. Nahajajo se na nadmorski višini tristo petinsedemdeset metrov, nad naseljem, ki leži nižje v dolini. Terme Dobrna so s treh strani obdane z gozdnimi griči. Obiskovalcem terme Dobrna ponuja prijetne klimatske pogoje, predalpska klima omogoča sredi junija temperature pod devetnajst stopinj Celzija. Vetrovi na tem območju so redkost, prav tako pa tudi megleni dnevi.

Zdravilno moč vodnega izvira v Dobrni so poznali že Kelti in Rimljani

Arheološke najdbe pričajo o prisotnosti Keltov in Rimljanov na tem območju v preteklosti. Arheologi so našli keltski kovanec in rimski nagrobnik, ki je sedaj vzidan v steno kapelice na Zavrhu. Kraj se prvič omenja v začetku petnajstega stoletja, zdravilišče oziroma terme Dobrna ob koncu šestnajstega stoletja, prva zdraviliška stavba pa je bila postavljena leta tisoč šesto štiriindvajset. V vseh stoletjih obstoja se je v zdravilišču zvrstilo veliko število obiskovalcev, med njimi je nekaj svetovno ali regionalno znanih osebnosti. Obisk nekaterih izmed njih je prispeval tudi k izboljšanju storitev.

sprostiev v termahTerme dobrna

Terme Dobrna zdravijo ginekološka obolenja, revmatske bolezni, nevrološke bolezni, nevroze, športne poškodbe, periferne angioparije, zagotavljajo rehabilitacijo lokomotorne sestave in drugo. Terme Dobrna slovijo po zmerno alkalni vodi, glavni topliški vrelec ima temperaturo šestintrideset in pol stopinj Celzija. Zdravilna voda vsebuje veliko ogljikovega dioksida, posebno vrednost mu daje alga Hapalsiphon. Poleg glavnega vrelca imajo terme Dobrna vrelec hladne železove vode s temperaturo enajst stopinj Celzija.

naravna izvirska voda pomaga pri kožnih boleznih

Naravnim terapevtičnim sredstvom lahko dodajo še organski in anorganski pelodi, kot sta šota in bentonit. Zavarovanci Vzajemne, vključeni v program Varuh zdravja, lahko v Termah Dobrna izkoristijo trideset odstotni popust v hotelu Vita in Zdraviliškem domu, trideset odstotni popust na kopanje vse dni v tednu in praznikih ter trideset odstotni popust na vstop v Deželo savne vse dni v tednu in praznikih. Terme Dobrna zagotavljajo obiskovalcem dobro zdravljenje in prijetno bivanje v čudovitem naravnem okolju. Vsi zavarovanci Vzajemne imajo v Termah Dobrna posebne ugodnosti. Preveri in se prepričaj!