content top

Vodovodne cevi

Na tržišču je na voljo ogromno različnih vrst vodovodnih cevi. Obstajajo cevi, ki so namenjene stanovanjem, hišam ali pa drugim vrstam objektov. Najbolj pogosto uporabljene vrste cevi so PEX, baker in PVC vodovodne cevi. Njihova uporaba je odvisna od mesta uporabe in namestitve. Prav tako obstajajo tudi cinkane vodovodne cevi, ki so lahko narejene iz medenine.

Vodovodne cevi iz nerjavečega jekla in PVC-ja

Cevi iz nerjavečega jekla so zelo lepe in želja veliko posameznikov, vendar pa so cenovno ene izmed najdražjih vodovodnih cevi. Največkrat so vodovodne cevi iz nerjavečega jekla uporabljene tam, kjer je možno da nastane korozija. Ta vrsta cevi je na voljo tako v fleksibilnem kot togem in potrebuje nekaj posebnih spojk, ki se pritrdijo na druge vrste cevi. Ne mešajte cevi iz nerjavnega jekla z pocinkanimi cevmi. Gotovo bo moč dobiti ustrezne cevi za vsak namen, še posebej pri večjih ponudnikih, kot je Sanitar.si.

Nameščanje novih vodovodnih cevi v stanovanju.

Vodovodne PVC cevi se največkrat uporabljajo za pitno, vročo in hladno vodo ter kanalizacijo. PVC cevi se razlikujejo glede na njihovo debelino in konfiguracijo, odvisno od uporabe, kjer se bodo uporabljale. Na primer, cevi za tlačno vodo niso enake kot kanalizacijske cevi in niso enake kot tiste, ki se uporabljajo v sistemih za odvodnjavanje zaradi nevihte.

Ali je potrebno vodovodne cevi izolirati?

V večini primerov izolacija vodovodnih cevi ni potrebna. Izolacija vodovodnih cevi je predvsem odvisna od lokacije kjer se objekt nahaja in kakšne so tam sploh vremenske razmere. Zelo pomemben je tudi podatek koliko časa osebe preživijo v tem objektu in kako je vodovodni sistem tam sploh postavljen. Velikokrat se ljudje to vprašanje vprašajo takrat, ko je že prepozno in cevi zamrznejo ter počijo.

Če je voda v cevi zamrznjena, bodo v najboljšem primeru uporabniki ostali brez vode, v najslabšem primeru pa se bo  voda prebila skozi cev in potrebna bodo draga popravila za odkrivanje tega območja in odpravljanje težave, saj bo velika verjetnost, da bo voda poplavila objekt oziroma bivalni prostor.