content top

Zakaj teniške igralke nosijo krila?

Ste kdaj pomislili, zakaj ima vsak šport nekoliko drugačno športno perilo in zakaj imajo ženske v športih z loparji kikle. Jih k temu zavezujejo kakšne regulative ali pravila?

To je odvisno od prizorišča. Ni enotnega pravila glede kikel, ki bi tempiral in določal pravila na celotni teniški sceni. Nekateri klubi imajo specifična pravila oblačenja za njihove člane in goste, drugi spet prisegajo na svobodno odločanje njihovih članov. Omejeni pa so vseeno na nošenje majice in tip čevljev. Teniško športno perilo je torej določeno samo s strani klubov in nikoli ni bilo določeno s strani teniške zveze.

Večina turnirjev dopušča ženskam, da nosijo tako krila kot kratke hlače. Tudi na profesionalnem nivoju pa imajo turnirji različna pravila glede na prizorišče dogajanja. Wimbledon na primer določa vsem tekmovalcem, da morajo njihove majice biti bele, drugi turnirji pa lahko določijo spet drugo barvo oblačila. Večina turnirjev pa ne določa nobenih posebnih omejitev. Kompresijsko športno perilo si tako tekmovalci izbirajo sami brez omejitev.

Pravila ženskega tenisa

Nekatere igralke nosijo krila, druge kratke hlače spet tretje pa se poslužujejo oblek. Med ženskami velja, da so krila najbolj udobna in ponujajo največjo svobodo gibanja. Drugi pravijo, da jim doda pač dodaten ženski čar, ki ga prinaša nošenje takega perila namesto kratkih hlač. Kikle so precej bolj modne kot pa kratke hlače za nameček.

Poznamo pa nekaj teniških igralk, ki so igrala tenis v kratkih hlačah na vseh dogodkih. Zdaj ko smo izvedeli, da je vse skupaj v veliki večini primerov kar v rokah teniških igralk samih se lahko vprašamo, zakaj se tega na poslužujejo še pri drugih športih, kjer sodelujejo ženske. Verjetno odgovor na to vprašanje tiči v tem, da pri igrah z loparjem le malokrat prihaja do padcev, ki bi lahko dvignili krilo. Denimo pri rokometu pa bi v tem primeru do tega prihajalo precej pogosto, padec pri košarki pa tudi ni zanemarljiv, medtem ko se pri odbojki ženske mečejo po tleh že zaradi reševanja žog.