content top

Žarnice in sijalke za sodobno opremljen dom

Včasih pri načrtovanju svojega doma nismo veliko pozornosti namenjali svetilom, danes pa je za nas svetloba element, ki ga skrbno načrtujemo iz kar nekaj pomembnih razlogov:

1. Naravna svetloba je nujna za dobro počutje in energijo, zato jo skušamo izkoristiti čim bolj ter jo hkrati dobro kombinirati z umetno svetlobo.
2. Razsvetljava mora biti funkcionalna oziroma zadovoljevati različne potrebe. Uporabljajo se tako imenovane ambientalne in namenske luči.
3. Razsvetljava lahko vpliva tudi na porabo energije. V želji po varčevanju z viri velja svetila, ki uporabljajo klasične žarnice, pogosto nadomestiti s tistimi, ki uporabljajo ne le varčne sijalke temveč kar LED svetila oziroma diode – pri teh je poraba energije tako majhna, da lahko resnično veliko prihranimo, še zlasti, če gre za razsvetljavo nekoliko večje stavbe.
4. Svetila sama po sebi niso zgolj uporaben predmet, temveč tudi estetski dodatek domu. Marsikdo jih izbere predvsem na podlagi njihovega videza, saj želi, da služijo kot dekoracija ambienta.

Stare žarnice v novi preobleki

Ste mislili, da je klasična oblika žarnice preživeta? Potem ste se zmotili. Sodobni proizvajalci vam še vedno ponujajo žarnice v obliki, kot smo jih poznali nekoč, le da to v resnici sploh niso navadne žarnice, saj nimajo žarilne žičke, ki ob dovajanju elektrike zasveti in oddaja močno svetlobo. Gre za varčne sijalke ali pa LED svetilke, ki pa jih lahko vstavite v povsem običajna svetila in ne bo nihče opazil, da gre za kaj posebnega – razen vi, ki boste opazili razliko na računu za elektriko. Sodobne žarnice z LED tehnologijo se namreč na energijski lestvici uvrščajo v razred A+, kar pomeni, da so neverjetno učinkovite.

Kako izbrati žarnice za vaš dom?

zbira je v prvi vrsto pogojena s tem, ali lahko za vaša svetila uporabite sijalke klasične oblike, ki se v svetilo pritrdi tako, da se jo privijači s samim vratom. To je možnost pri večini klasičnih svetil, na primer namiznih, stropnih ploščatih »plafonerah«, pa tudi pri mnogih visečih in stoječih svetilih. Najpogosteje so to svetila, namenjena razsvetljavi celotnega prostora od zgoraj ali razsvetljavi manjših površin, na primer mize. Kadar potrebujete ambientalno svetlobo ali usmerjeno »spot« oziroma točkovno svetlobo, pa boste izbrali svetila, ki terjajo posebne žarnice drugačnih oblik. Običajno gre za halogenske ali LED žarnice, ki so namenjene specialnim svetilom, na primer reflektorjem ali lučem, vgrajenim v strop.

Vedno bodite pozorni na lastnosti žarnice – kljub temu, da sta dve žarnici po videzu enaki, se lahko med seboj precej razlikujeta glede na moč, svetilnost in barvo svetlobe. Zlasti takrat, ko imate več žarnic v enem svetilu oziroma več svetil v istem prostoru, je pomembno, da se te karakteristike ujemajo.