content top

Zimski vrt je lahko najljubši kotiček vašega domovanja

Zimski vrt je lahko najljubši kotiček vašega domovanja

V veliko primerih resda ni poceni, vendar pa zimski vrt ponuja takšno ugodje, da bi, ko enkrat izkusimo njegove prednosti, težko kakovostno bivali brez njega. To je, če je seveda pravilno narejen in umeščen v prostor, v nasprotnem primeru pa lahko pomeni tudi velik strošek, saj za njegovo ogrevanje in hlajenje porabimo preveč energije.

Če se bo zimski vrt uporabljal le v prehodnem obdobju, je priprava obstoječega objekta pred montažo preprosta, v nasprotnem primeru pa je potrebno misliti na več stvari, kot je na primer njegova lega. Najbolj primerni sta jugovzhodna ali jugozahodna, saj bi v primeru južne porabili preveč energije in denarja za hlajenje v poletnih mesecih. Naslednje vprašanje je, ali naj bo tovrsten vrt samostojen ali povezan z drugimi bivalnimi prostori. V prvem primeru se bo hitreje pregreval ali ohlajal, zato bo energijsko bolj potraten. Če ga nameravate redno uporabljati, je bolj primerno da je povezan z bivalnimi prostori, saj bo tako bolj prezračevan in ogrevan, od objekta pa ga lahko ločite z drsnimi vrati, ki jih boste lahko zaprli, kadar ne bo v uporabi. Zelo pomembna je tudi dobra izolacija stikov med zimskim vrtom in objektom, ki bo preprečila nastanek toplotnih mostov. Temu se boste najbolj uspešno izognili z uporabo kvalitetnih vodotesnih materialov, pred vsem pa primernim načrtovanjem in izvedbo.

Zimski vrt na terasi

Izbira tipa in načrtovanje oblike zahteva poseben pristop, saj je vsak zimski vrt unikaten in prilagojen posameznemu domu ter svojevrstnim bivalnim navadam. Vsekakor je najbolje če  ga skupaj z arhitektom in podjetjem, ki ga bo izdelalo, načrtujete že ob načrtovanju gradnje hiše, vendar pa ga je možno postaviti tudi naknadno, kar pa seveda pomeni temeljit premislek o izvedbi in vseh detajlih. Strokovnjaki povedo, da se tovrstni zimski vrtovi zelo pogosto postavljajo k že obstoječim objektom, na pripravljene terase ali terase, kjer se izdela nova plošča.

Konstrukcija zimskega vrta

Za konstrukcijo zimskega vrta so uporabni različni materiali in njihove kombinacije, med katerimi so najpogosteje izbrani aluminij, plastične mase ali les. Les je sicer lep in lažji za oblikovanje, hkrati pa ga je veliko težje pravilno vzdrževati, predvsem na bolj izpostavljenih mestih. Aluminij ali plastika potrebujeta veliko manj vzdrževanja. Če se odločite za aluminijasti zimski vrt, je potrebno zanj uporabiti kakovosten aluminij. Strokovnjaki priporočajo kombinacijo bolj stabilnih in odpornih materialov, kot je recimo PVC z zunanjo preobleko iz aluminija, saj bo imela takšna konstrukcija visoko nosilnost, hkrati pa ne bo zahtevala veliko vzdrževanja.

Nastajanje toplotnih mostov in kondenza, ki smo jih že omenili, je mogoče preprečiti le s pravilno izvedbo vseh podrobnosti. Uporabiti je potrebno stekla in profile s čim boljšim količnikom toplotne prehodnosti, stene pa fiksno postaviti na dobro pripravljen temelj. Talna izolacija mora biti zaključena na steni vrta.

Zimski vrt na terasi

Nadvse pomembna je tudi primerna kakovost steklenih površin, ki bo zagotovila da vam poleti v zimskem vrtu ne bo prevroče, pozimi pa ne prehladno. Streha, ki je na ta način izpostavljena vremenskim vplivom, mora biti izdelana iz močnejšega oziroma dovolj nosilnega stekla, ki naj bi preneslo obremenitve tudi do 75 kilogramov na kvadratni meter. Najboljša steklena kritina je sestavljena iz več plasti, hkrati pa lepljena na tak način, da prenese morebitne udarce, pri čemer naj bi bila prva plast kaljena, odporna proti mehanskim poškodbam in temperaturnim razlikam, druga  mora zagotavljati toplotno izolacijo, tretja pa preprečevati, da bi ob morebitnem razbitju kosi padli v notranjost prostora.

Montažni zimski vrt

V ponudbi podjetja MS Viscom d.o.o. lahko najdete montažni alu zimski vrt San Remo, ki omogoča doživetje popolne zunanjosti tudi v zaprtih prostorih ter predstavlja odlično izbiro za moderno ali tradicionalno teraso. Z njim boste pridobili dodatni prostor brez večjih gradbenih del oziroma posegov v objekt, njegove stenske akrilne plošče pa so ustvarjene tako, da omogočajo prilagajanje višine. Preden se lotite postavljanja, se je poglavitno prepričati, ali je površina tal kjer bo postavljen resnično popolnoma ravna in ali je kot med tlemi in podporno steno zares 90 stopinj.

Gre za izjemno kvaliteten montažni zimski vrt, ki ima celo 12 let garancije ter se ponaša s kvalitetno, trpežno, ojačano aluminijasto strukturo, ki je odporna tudi na najbolj ekstremne vremenske razmere. Tri široka dvojna drsna vrata, ki se z notranje strani zaklepajo z glavnim ključem, omogočajo odličen prehod in pretok zraka. Komplet vsebuje tudi kritino iz polikarbonatnih strešnih panelov, ki nudijo zaščito pred udarci in UV žarki, visoko učinkovite, kristalno čiste akrilne stenske panele, ki so naravno UV odporni, preprosti za čiščenje, ter se odlično integrirajo z vsakim domačim in zunanjim okoljem in vgrajen sistem žlebov, ki omogoča učinkovito odvodnjavanje in zbiranje vode. Klikni N ‘ Lock strešni sistem, zaradi katerega se zasteklitev med aluminijastimi konstrukcijskimi palicami preprosto »zaklene« (in tako prepreči nevarnost za vdiranje vode), zagotavlja varno ter nadvse preprosto montažo.

Poleg že gotovih izdelkov, kot je San Remo in ostali tipi montažnih zimskih vrtov, nadstreškov za teraso in avtomobile, rastlinjakov, paviljonov ipd., vam akrilne in polikarbonatne panele ponujamo tudi povsem ločeno, pri čemer lahko izbirate med različnimi barvami, dimenzijami in debelinami. Po potrebi poskrbimo tudi za razrez na želene dimenzije.